Kolen of haringen

gepost op: 26 maart 2024

De Koolvliet was een van de meest pittoreske plaatsen in Antwerpen. Je hoeft niet lang te zoeken naar een tekening, schilderij of foto van deze plek, vaak met de Sint-Pauluskerk op de achtergrond. Deze aquarel van Hendrik de Cort dateert van 1788. In 1895-1901 werd de huidige voorgevel van de Sint-Pauluskerk volgens het oorspronkelijk gotisch uitzicht heropgebouwd.

De Antwerpse vlieten waren (nu gedempte) haven kanalen die extra aanlegplaatsen leverden voor de grootste handelsschepen. Ze bevonden zich langs de toenmalige Scheldekaai en ook ten noorden van de stad. De Koolvliet of ‘Holenvliet’ is de oudste stadsvliet en wordt al begin 11de eeuw vermeld.

De benaming kool verwijst naar bruinkool. Net als de Sint-Pietersvliet werd ze dikwijls ‘Haringvliet’ genoemd, wegens het lossen van de haringschepen. In 1867 werd de Koolvliet gedeeltelijk gedempt, tien jaar later bleef er niets van over. Vandaag is het een plein met bomen met uitzicht op de Schelde Hangars.

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven