Kolen of haringen

gepost op: 26 maart 2024

De Koolvliet was een van de meest pittoreske plaatsen in Antwerpen. Je hoeft niet lang te zoeken naar een tekening, schilderij of foto van deze plek, vaak met de Sint-Pauluskerk op de achtergrond. Deze aquarel van Hendrik de Cort dateert van 1788. In 1895-1901 werd de huidige voorgevel van de Sint-Pauluskerk volgens het oorspronkelijk gotisch uitzicht heropgebouwd.

De Antwerpse vlieten waren (nu gedempte) haven kanalen die extra aanlegplaatsen leverden voor de grootste handelsschepen. Ze bevonden zich langs de toenmalige Scheldekaai en ook ten noorden van de stad. De Koolvliet of ‘Holenvliet’ is de oudste stadsvliet en wordt al begin 11de eeuw vermeld.

De benaming kool verwijst naar bruinkool. Net als de Sint-Pietersvliet werd ze dikwijls ‘Haringvliet’ genoemd, wegens het lossen van de haringschepen. In 1867 werd de Koolvliet gedeeltelijk gedempt, tien jaar later bleef er niets van over. Vandaag is het een plein met bomen met uitzicht op de Schelde Hangars.

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

gratis toegang

Trage Sint-Paulus

gepost op: 09 april 2024

Zaterdag 13 april gaan vier Antwerpse monumentale kerken en vier Antwerpse musea in slow motion. Missie: mensen helpen om zelf het plezier van kijken naar en houden van kunst te ontdekken. Rustig aan, tijdens Slow…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven