Kolen of haringen

gepost op: 26 maart 2024

De Koolvliet was een van de meest pittoreske plaatsen in Antwerpen. Je hoeft niet lang te zoeken naar een tekening, schilderij of foto van deze plek, vaak met de Sint-Pauluskerk op de achtergrond. Deze aquarel van Hendrik de Cort dateert van 1788. In 1895-1901 werd de huidige voorgevel van de Sint-Pauluskerk volgens het oorspronkelijk gotisch uitzicht heropgebouwd.

De Antwerpse vlieten waren (nu gedempte) haven kanalen die extra aanlegplaatsen leverden voor de grootste handelsschepen. Ze bevonden zich langs de toenmalige Scheldekaai en ook ten noorden van de stad. De Koolvliet of ‘Holenvliet’ is de oudste stadsvliet en wordt al begin 11de eeuw vermeld.

De benaming kool verwijst naar bruinkool. Net als de Sint-Pietersvliet werd ze dikwijls ‘Haringvliet’ genoemd, wegens het lossen van de haringschepen. In 1867 werd de Koolvliet gedeeltelijk gedempt, tien jaar later bleef er niets van over. Vandaag is het een plein met bomen met uitzicht op de Schelde Hangars.

Zondag 20 oktober, Antwerp Marathon

Hindernissenparcours

gepost op: 18 oktober 2024

De Antwerp Marathon maakt het ons komende zondag niet makkelijk, want de lopers starten al om 9u. Op kilometer 28 passeren ze de Sint-Paulusstraat. De snelle lopers komen wellicht al bij aanvang van de zondagsmis…

Lees meer

Breaking News

De restauratie komt er aan

gepost op: 17 oktober 2024

In zijn zitting van 4 oktober jl. keurde het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Antwerpen de gunning goed voor de werken “Sint-Pauluskerk – actualisatie restauratie exterieur en stabiliteit” aan de firma Monument…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven