11u én 29 rijtuigen

Koning der patatbakkers

gepost op: 19 maart 2024

Welgemeende excuses aan onze noorderburen, omdat ik hen altijd uitlach met hun ‘patat’ als ze onze ‘frieten’ bedoelen. Het Handelsblad van Antwerpen publiceerde in mei 1861 een overlijdensbericht waarin de lijkdienst van Dhr. Descamps in de Sint-Pauluskerk werd gemeld. Descamps, zo staat er te lezen, ‘was de koning van de papatbakkers op het Burchtplein’ en hij had goed gebakken, want in die tijd was een dienst om 11u eersteklas en 29 rijtuigen volgden de kist naar Berchem voor de begrafenis. Het moet een bonte stoet van kermisklanten geweest zijn die Descamps naar zijn laatste rustplaats bracht, er was zelfs een Arabier bij die een witte mantel droeg!

Op de foto zien we links vermoedelijk het frietkraam (in vertaling voor mijn vrienden over de grens: de patatkraam) van de opvolgers van Descamps. Het draagt fier de naam ‘Le Roi de la Friture’. De naam van het kraam ernaast geeft ons een indicatie over de originele locatie van de Sinksenfoor, het Burchtplein, het draagt de lange naam ‘Grande Arène Athlétique – Dit Rempart d’Anvers’. Meer dan levensgrote schilderingen van stoere mannen moeten de naam benadrukken.

De kledij en de oversized kinderwagen op de voorgrond nemen ons mee naar de Sinksenfoor van Antwerpen in de 19de eeuw. De foto is van rond 1890, de Sinksenfoor stond toen niet ver van de Paleisstraat.

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven