11u én 29 rijtuigen

Koning der patatbakkers

gepost op: 19 maart 2024

Welgemeende excuses aan onze noorderburen, omdat ik hen altijd uitlach met hun ‘patat’ als ze onze ‘frieten’ bedoelen. Het Handelsblad van Antwerpen publiceerde in mei 1861 een overlijdensbericht waarin de lijkdienst van Dhr. Descamps in de Sint-Pauluskerk werd gemeld. Descamps, zo staat er te lezen, ‘was de koning van de papatbakkers op het Burchtplein’ en hij had goed gebakken, want in die tijd was een dienst om 11u eersteklas en 29 rijtuigen volgden de kist naar Berchem voor de begrafenis. Het moet een bonte stoet van kermisklanten geweest zijn die Descamps naar zijn laatste rustplaats bracht, er was zelfs een Arabier bij die een witte mantel droeg!

Op de foto zien we links vermoedelijk het frietkraam (in vertaling voor mijn vrienden over de grens: de patatkraam) van de opvolgers van Descamps. Het draagt fier de naam ‘Le Roi de la Friture’. De naam van het kraam ernaast geeft ons een indicatie over de originele locatie van de Sinksenfoor, het Burchtplein, het draagt de lange naam ‘Grande Arène Athlétique – Dit Rempart d’Anvers’. Meer dan levensgrote schilderingen van stoere mannen moeten de naam benadrukken.

De kledij en de oversized kinderwagen op de voorgrond nemen ons mee naar de Sinksenfoor van Antwerpen in de 19de eeuw. De foto is van rond 1890, de Sinksenfoor stond toen niet ver van de Paleisstraat.

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

gratis toegang

Trage Sint-Paulus

gepost op: 09 april 2024

Zaterdag 13 april gaan vier Antwerpse monumentale kerken en vier Antwerpse musea in slow motion. Missie: mensen helpen om zelf het plezier van kijken naar en houden van kunst te ontdekken. Rustig aan, tijdens Slow…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven