voetgangers zonder vleugels

Madonna del Rosario kijkt even naar links

gepost op: 9 mei 2023

Hebt u zich ook al eens afgevraagd hoe Jezus, Maria en al die mensen op onze schilderijen uw geliefde Sint-Pauluskerk eigenlijk zien? Ze hebben meestal een uniek gezichtspunt, dat volledig anders is dan dat van ons, voetgangers zonder vleugels, zitters op lage stoelen.

Wel, we vragen het aan de Rozenkransmadonna van het grote schilderij aan het Maria-altaar. We staan de laatste tijd bij haar op een goed blaadje, dan durf je al eens iets meer. Haar beschrijving van wat zij vanop haar plek ziet is zo accuraat, dat de foto zich als het ware vanzelf toont.

Links kijkt ze pal op een getorste zuil van het altaar, waar twee blote cherubijntjes haar nogal oneerbiedig de rug toekeren. Amper iets verder staat Rosa van Lima, die ongeveer 360 jaar geleden Jezus even mocht vasthouden van Maria. Wat is ‘even’ in de Sint-Pauluskerk, die tijdloze tempel? Maria doet alsof ze niet weet dat de tijd is blijven stilstaan en laat die twee nog ‘even’ gelukkig zijn.

Volgende keer kijken we met Maria rechtuit, de noordelijke zijbeuk in. Dan wordt het pas echt spectaculair.

zondag 21 april, Erfgoeddag (gratis)

Erfgoeddag: thuis in Paulus

gepost op: 16 april 2024

Zak zondag 21 april tussen 14u en 17u af naar Sint-Paulus, waar onze vrijwilligers zich altijd een beetje ‘thuis’ voelen. Een huis wordt levend als mensen er samenkomen. Hoe verschillend we ook zijn, we voelen…

Lees meer

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven