Iemand die gaat zitten, zijn schoenen netjes neerzet

Meestal blote voeten

gepost op: 23 augustus 2022

Voor het hoogaltaar van de Sint-Pauluskerk staat sinds kort een prachtig schilderij dat we later een vaste plek willen geven. Voor de gemotiveerde commentaar van de Nederlandse kunstenaar Egbert Modderman citeren we graag uit zijn interview in Tertio van april 2022:

“De Nederlandse kunstschilder Egbert Modderman heeft naam gemaakt met kamerbrede religieuze taferelen. Hij kreeg van theoloog, filosoof en lekendominicaan Stephan van Erp de opdracht een portret van de heilige Dominicus te maken. Het wordt op 7 mei onthuld in de Antwerpse Sint-Pauluskerk tijdens een studiedag over dominicaanse spiritualiteit.

“Ik kende Dominicus helemaal niet, en de orde ook niet”, zegt Modderman in Tertio 1.159 van 27 april. “Ik wilde Dominicus afbeelden als iemand uit de 12de eeuw, maar zonder te historiseren. Omdat je een band met hem moet kunnen aangaan, ging ik op zoek naar een verhaal dat hem menselijk zou maken. Ik ontdekte dat hij ascetisch leefde. Als Dominicus uit preken ging, liep hij op blote voeten van stad tot stad. Maar als hij aankwam, deed hij schoenen aan, want hij wilde wel au sérieux genomen worden. Dat beeld van iemand die gaat zitten, zijn schoenen netjes neerzet en eerst zijn voeten inspecteert, dat heeft iets aandoenlijks, iets vertederends. Het transformeert hem van streng en afstandelijk naar een man van wie je kunt houden”, vertelt de 33-jarige kunstenaar.

Er is vraag naar het werk van Modderman. Hoe het komt dat zijn werk zo gewild is, weet hij niet goed. “Ik heb toen gekozen voor echt grote werken, en voor de grote christelijke verhalen. Daar weet ik veel van, ik vind ze interessant, en er zit drama in, emotie. Het is intens en zwaar werk, het is te groot om boven de bank te hangen. Maar ik heb per ongeluk een niche gecreëerd, denk ik”, besluit Modderman.”

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven