Iemand die gaat zitten, zijn schoenen netjes neerzet

Meestal blote voeten

gepost op: 23 augustus 2022

Voor het hoogaltaar van de Sint-Pauluskerk staat sinds kort een prachtig schilderij dat we later een vaste plek willen geven. Voor de gemotiveerde commentaar van de Nederlandse kunstenaar Egbert Modderman citeren we graag uit zijn interview in Tertio van april 2022:

“De Nederlandse kunstschilder Egbert Modderman heeft naam gemaakt met kamerbrede religieuze taferelen. Hij kreeg van theoloog, filosoof en lekendominicaan Stephan van Erp de opdracht een portret van de heilige Dominicus te maken. Het wordt op 7 mei onthuld in de Antwerpse Sint-Pauluskerk tijdens een studiedag over dominicaanse spiritualiteit.

“Ik kende Dominicus helemaal niet, en de orde ook niet”, zegt Modderman in Tertio 1.159 van 27 april. “Ik wilde Dominicus afbeelden als iemand uit de 12de eeuw, maar zonder te historiseren. Omdat je een band met hem moet kunnen aangaan, ging ik op zoek naar een verhaal dat hem menselijk zou maken. Ik ontdekte dat hij ascetisch leefde. Als Dominicus uit preken ging, liep hij op blote voeten van stad tot stad. Maar als hij aankwam, deed hij schoenen aan, want hij wilde wel au sérieux genomen worden. Dat beeld van iemand die gaat zitten, zijn schoenen netjes neerzet en eerst zijn voeten inspecteert, dat heeft iets aandoenlijks, iets vertederends. Het transformeert hem van streng en afstandelijk naar een man van wie je kunt houden”, vertelt de 33-jarige kunstenaar.

Er is vraag naar het werk van Modderman. Hoe het komt dat zijn werk zo gewild is, weet hij niet goed. “Ik heb toen gekozen voor echt grote werken, en voor de grote christelijke verhalen. Daar weet ik veel van, ik vind ze interessant, en er zit drama in, emotie. Het is intens en zwaar werk, het is te groot om boven de bank te hangen. Maar ik heb per ongeluk een niche gecreëerd, denk ik”, besluit Modderman.”

Opvolger van 'Vlaamse Meesters in Situ'

Vlaamse meesters op hun plek

gepost op: 27 februari 2024

Op veel plaatsen in Vlaanderen kun je kunstwerken bewonderen op de plek waarvoor ze gemaakt zijn. Die parels willen Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ in de kijker…

Lees meer

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven