als 'knoop' in een kelk

Merkwaardige ruil

gepost op: 26 september 2023

In 1943 laat pastoor Louis Van Bostraeten een kelk maken voor zijn ouders Petrus Van Bostraeten en Catharina De Vos. En geloof het of niet: hij liet de goudsmid als ‘knoop’ een zilveren Paulusbeeldje uit de 17de eeuw gebruiken, afkomstig van een altaarkruis. Dat altaarkruis gemaakt van ebbenhout, schildpad, buxus en perelaar bevindt zich vandaag nog steeds in de sacristie.

Het Paulusbeeldje stond in een nis van dat kruis met onderaan een afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw die een paternoster aan de heilige Dominicus geeft. In die nis werd het originele beeldje vervangen door een kopie. Waarom de pastoor het authentieke beeldje als onderdeel van de ‘familiekelk’ wou is niet duidelijk. Hij had toch de kopie kunnen gebruiken en het origineel laten waar het was? Hoe dan ook: de kelk kan u nog altijd bewonderen in onze schatkamer.

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

van 1 juli tot 31 augustus - Zoek de schatkist met Paulientje de bellenblazer

Schat van Vlieg

gepost op: 01 juli 2024

Tijdens de zomervakantie, van maandag 1 juli tot zaterdag 31 augustus kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar samen met hun (groot)ouders, tantes, nonkels, vrienden op zoek gaan naar de schat van Vlieg in Sint-Paulus….

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven