Een muzikaal renaissanceverhaal! Op 6 oktober om 20uur

Met de boot naar Nafpaktos

gepost op: 29 september 2021

Met deze bedrieglijke titel, die een verlangen naar een Grieks badplaatsje aan de Middellandse Zee vertolkt, lokken wij u graag naar de Sint-Pauluskerk in Antwerpen.

Op woensdag 6 oktober om 20u geven we een muzikale vertelling over de zeeslag nabij Lepanto (de Italiaanse naam voor Nafpaktos), waar op 7 oktober 1571 een beslissende zeeslag plaatsvond tussen de vloot van de Heilige Liga en die van de Ottomanen. U vindt in de Sint-Pauluskerk nog veel kunstwerken die aan die zeeslag herinneren of er het onrechtstreekse gevolg van zijn.

De rode draad van de avond is het dagboek van Aurelio Scetti, een tot de galeien veroordeelde muzikant en ooggetuige van de zeeslag. De musici hebben in de vertelling een ongelooflijk mooi muziekprogramma geweven. Sarah Van Mol, Wim Becu en Bart Rodyns brengen muziek van o.a. Claudio Monteverdi en Josquin Desprez als ‘usual suspects’, maar bieden ons ook de unieke gelegenheid om met prachtige Ottomaanse muziek uit de 16de eeuw kennis te maken, gecomponeerd door Gazi Giray Han. Schrik niet als de verteller plots onderbroken wordt door dissonanten of andere geluiden, het wordt een beetje een aparte avond.

We bieden aan de registratietafel een mooi programmaboekje aan en de kerkraad van Sint-Paulus nodigt de aanwezigen uit op een drankje na afloop van de muzikale vertelling, om even na te praten en rustig te bekomen van de teksten.

Aan de mensen die nog niet gereserveerd hebben vragen wij vriendelijk om dat alsnog vlug te willen doen, omdat we niemand willen teleurstellen. Bij 500 verwachte aanwezigen sluiten we onherroepelijk af en het zou toch jammer zijn als u net te laat bent.

Doe het dus vandaag nog en bestel uw tickets via deze link: https://www.sintpaulusantwerpen.be/activiteit/een-muzikaal-renaissanceverhaal-aurelio-scetti-en-de-slag-van-lepanto/

Of stuur een e-mailtje naar: info@sintpaulusantwerpen.be

De foto is een detail uit één van de 4 schilderijen die Jan Peeters rond 1671 over Lepanto schilderde. Hij toont een processie ter ere van Maria van Victorie, die onmiddellijk na de zeeslag op de rede van Lepanto plaatsvond. U kunt de schilderijen bewonderen in de pandgang naast de Sint-Pauluskerk.

Tot 6 oktober!

op een simpele manier

Stromend water

gepost op: 13 oktober 2021

In de hal net voor de arduinen trap die naar de slaapzaal van de dominicanen leidt, staat een arduinen wasbekken. De broeders die na het werk in de moestuin terugkeerden, konden er hun handen wassen….

Lees meer

een bagel of donut

De bakkersrekening – maart 1794

gepost op: 11 oktober 2021

Op het einde van de maand brengt Elisabeth Segers de rekening van haar vader bakker Peter Segers naar pater provisor van het Sint-Paulusconvent van Antwerpen. De rekening wordt bewaard in ons archief. Zo komen we…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven