Zijn mijter staat op de grond

Michael en Ambrosius

gepost op: 28 december 2021

Ik heb het altijd al meer gehad voor Michael Ophovius dan voor Ambrosius Capello. En dat gevoel zet zich door als ik naar hun grafmonumenten in de Sint-Pauluskerk kijk.

Links op de foto knielt Michael voor Jezus bij Maria. Zijn mijter staat op de grond. Hij heeft nog wel een prachtige geborduurde koorkap om, maar hij wacht nederig op aanvaarding in de hemel. Michael Ophovius was prior van het Antwerpse predikherenklooster en heeft veel miserie gekend als vertrouweling van Rubens en bisschop van ’s Hertogenbosch.

Rechts zien we Ambrosius Capello, van heel rijke komaf, prior van de predikheren in Antwerpen en bisschop van Antwerpen. Wat die mens uit eigen beurs kon betalen hou je niet voor mogelijk. Alleen al het hoofdaltaar van de Sint-Pauluskerk kostte letterlijk een fortuin. Ook Ambrosius heeft zijn mijter afgezet, maar ondanks zijn predikherenoutfit lijkt hij toch iets minder oprecht dan Michael in zijn koorkap. Een andere dominicaan wil Ambrosius Capello nog iets laten lezen voor hij naar de hemel gaat. Zeg nu zelf, dat geeft toch minder vertrouwen dan bij Michael Ophovius, die zonder bijles onmiddellijk bij Jezus en Maria wordt toegelaten?

 

zondag 21 april, Erfgoeddag (gratis)

Erfgoeddag: thuis in Paulus

gepost op: 16 april 2024

Zak zondag 21 april tussen 14u en 17u af naar Sint-Paulus, waar onze vrijwilligers zich altijd een beetje ‘thuis’ voelen. Een huis wordt levend als mensen er samenkomen. Hoe verschillend we ook zijn, we voelen…

Lees meer

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven