Zijn mijter staat op de grond

Michael en Ambrosius

gepost op: 28 december 2021

Ik heb het altijd al meer gehad voor Michael Ophovius dan voor Ambrosius Capello. En dat gevoel zet zich door als ik naar hun grafmonumenten in de Sint-Pauluskerk kijk.

Links op de foto knielt Michael voor Jezus bij Maria. Zijn mijter staat op de grond. Hij heeft nog wel een prachtige geborduurde koorkap om, maar hij wacht nederig op aanvaarding in de hemel. Michael Ophovius was prior van het Antwerpse predikherenklooster en heeft veel miserie gekend als vertrouweling van Rubens en bisschop van ’s Hertogenbosch.

Rechts zien we Ambrosius Capello, van heel rijke komaf, prior van de predikheren in Antwerpen en bisschop van Antwerpen. Wat die mens uit eigen beurs kon betalen hou je niet voor mogelijk. Alleen al het hoofdaltaar van de Sint-Pauluskerk kostte letterlijk een fortuin. Ook Ambrosius heeft zijn mijter afgezet, maar ondanks zijn predikherenoutfit lijkt hij toch iets minder oprecht dan Michael in zijn koorkap. Een andere dominicaan wil Ambrosius Capello nog iets laten lezen voor hij naar de hemel gaat. Zeg nu zelf, dat geeft toch minder vertrouwen dan bij Michael Ophovius, die zonder bijles onmiddellijk bij Jezus en Maria wordt toegelaten?

 

2 juni Sacramentsdag

525 jaar Kapel van Venerabel

gepost op: 28 mei 2024

Het broederschap van het Venerabel (het H. Sacrament) viert op zondag 2 juni Sacramentsdag. Dit jaar heeft de viering een extra dimensie, want de kapel bestaat al minstens 525 jaar. De Kapel van Venerabel in…

Lees meer

een 'een reservoir van zes voet lang’

Hulde aan onze pompiers

gepost op: 21 mei 2024

In 1679 teisterde een grote brand onze Sint-Pauluskerk. Vooral het westelijke deel was beschadigd, maar wat verderop ging ook het toenmalige kerktorentje in de vlammen op, het stond er ocharmen net geen 50 jaar. ‘Elk…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven