Zijn mijter staat op de grond

Michael en Ambrosius

gepost op: 28 december 2021

Ik heb het altijd al meer gehad voor Michael Ophovius dan voor Ambrosius Capello. En dat gevoel zet zich door als ik naar hun grafmonumenten in de Sint-Pauluskerk kijk.

Links op de foto knielt Michael voor Jezus bij Maria. Zijn mijter staat op de grond. Hij heeft nog wel een prachtige geborduurde koorkap om, maar hij wacht nederig op aanvaarding in de hemel. Michael Ophovius was prior van het Antwerpse predikherenklooster en heeft veel miserie gekend als vertrouweling van Rubens en bisschop van ’s Hertogenbosch.

Rechts zien we Ambrosius Capello, van heel rijke komaf, prior van de predikheren in Antwerpen en bisschop van Antwerpen. Wat die mens uit eigen beurs kon betalen hou je niet voor mogelijk. Alleen al het hoofdaltaar van de Sint-Pauluskerk kostte letterlijk een fortuin. Ook Ambrosius heeft zijn mijter afgezet, maar ondanks zijn predikherenoutfit lijkt hij toch iets minder oprecht dan Michael in zijn koorkap. Een andere dominicaan wil Ambrosius Capello nog iets laten lezen voor hij naar de hemel gaat. Zeg nu zelf, dat geeft toch minder vertrouwen dan bij Michael Ophovius, die zonder bijles onmiddellijk bij Jezus en Maria wordt toegelaten?

 

omwille van vandalisme

Sluiting ingang Veemarkt op zondagochtend

gepost op: 26 januari 2022

Ons kerkgebouw werd zondag 23 januari jl. het slachtoffer van een verwerpelijke daad van agressief vandalisme. Een muurschildering achteraan werd met bloed besmeurd. De feiten werden aangegeven bij de Politie en het onderzoek tegen de…

Lees meer

juni 1679

Blikseminslag

gepost op: 25 januari 2022

In juni 1679 vernielt de bliksem een deel van het dak, een daktorentje, de voorgevel en het gewelf van de Sint-Pauluskerk. Pater Bernardus De Jonghe bracht verslag uit: ‘Pater Martinus Van den Eynden ( 1646-1720),…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven