Zijn mijter staat op de grond

Michael en Ambrosius

gepost op: 28 december 2021

Ik heb het altijd al meer gehad voor Michael Ophovius dan voor Ambrosius Capello. En dat gevoel zet zich door als ik naar hun grafmonumenten in de Sint-Pauluskerk kijk.

Links op de foto knielt Michael voor Jezus bij Maria. Zijn mijter staat op de grond. Hij heeft nog wel een prachtige geborduurde koorkap om, maar hij wacht nederig op aanvaarding in de hemel. Michael Ophovius was prior van het Antwerpse predikherenklooster en heeft veel miserie gekend als vertrouweling van Rubens en bisschop van ’s Hertogenbosch.

Rechts zien we Ambrosius Capello, van heel rijke komaf, prior van de predikheren in Antwerpen en bisschop van Antwerpen. Wat die mens uit eigen beurs kon betalen hou je niet voor mogelijk. Alleen al het hoofdaltaar van de Sint-Pauluskerk kostte letterlijk een fortuin. Ook Ambrosius heeft zijn mijter afgezet, maar ondanks zijn predikherenoutfit lijkt hij toch iets minder oprecht dan Michael in zijn koorkap. Een andere dominicaan wil Ambrosius Capello nog iets laten lezen voor hij naar de hemel gaat. Zeg nu zelf, dat geeft toch minder vertrouwen dan bij Michael Ophovius, die zonder bijles onmiddellijk bij Jezus en Maria wordt toegelaten?

 

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven