Minderbevoegde gezinnen

gepost op: 28 maart 2023

Het mooie polyvalente zaaltje naast de pandgang heeft nu wel definitief de passende naam ’t Schooltje verworven. Er zijn in de loop van de voorbije jaren vele alternatieve namen gekomen en gegaan, maar ’t Schooltje was vroeger een schooltje, dus waarom verder en moeilijker zoeken?

De zusters maricolen van de Minderbroedersrui runden dit parochiale kleuterschooltje, vroeger naar waarheid ‘bewaarschool’ genoemd. Op 27 juni 1940 vinden we in de krant ‘Vooruit’ een bericht dat er tegen een voordelige prijs soep kan verkregen worden op verschillende plekken in Antwerpen, zo ook aan ons schooltje, bereikbaar via de Potagiepoort. ‘Potagie’ is een dikke, doorkookte groentepap, die lange tijd het basisvoedsel van de arme Antwerpenaren vormde. De eeuwenoude traditie van voedselbedeling aan de Potagiepoort door de Antwerpse dominicanen, werd op die manier doorgetrokken tot de prille oorlogsjaren van W.O.II. Het is zeker dat minderbegoede gezinnen ook altijd een beetje minderbevoegd zijn of als dusdanig worden behandeld, maar het is wel confronterend om het zwart op wit te zien staan.

Gratis bezoek

Pinksteren

gepost op: 28 mei 2023

Omwille van de hoogdag van Pinksteren is de kerk vandaag, zondag 28 mei gratis te bezoeken.

Lees meer

in tijden van biechthoogconjunctuur

Biechtstoel voor overspel

gepost op: 23 mei 2023

We krijgen een kleurrijk en bont gezelschap over onze vloer tijdens de bezoekersuren. Tal van nationaliteiten: van China over Israël en Roemenië tot Portugal. Veel Nederlanders ook. Onlangs een groepje jonge noorderburen begeesterd door onze…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven