Geen kat die zijn weg vindt

Nummer 1784

gepost op: 17 januari 2023

Prior Peltiers van het voormalige dominicanenklooster in het Schipperskwartier was al meer dan vijf jaar overleden, toen Antwerps belastingontvanger Sicotti in 1827 dacht: ‘We sturen die mens nog eens een aanslagbiljet’. Het verzoek tot betaling van grondbelastingen bevindt zich in ons archief en het is een merkwaardig document.

We zien dat het dominicanenklooster huisnummer 1784 in de eerste wijk van Antwerpen had. Op de gevel van het zwartzusterklooster, net om de hoek in de gelijknamige straat, staat nog altijd nummer 1797 (de meeste passanten denken dat het een jaartal is). Wie al eens verdwaald is in Venetië kent het probleem van de nummering van huizen per wijk i.p.v. per straat, geen kat die zijn weg daar vindt zonder GPS of kompas.

Tot slot stellen we vast dat de ambtelijke belastingstaal toen even troebel was als nu: ‘alle pagters, huurders, ontvangers, notarissen en alle andere penningen onder hun hebbende toebehorende aan schatgelastigden’. Echt, mijnheer Sicotti, dat kun je moeilijk omschrijven als klare taal.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven