Geen kat die zijn weg vindt

Nummer 1784

gepost op: 17 januari 2023

Prior Peltiers van het voormalige dominicanenklooster in het Schipperskwartier was al meer dan vijf jaar overleden, toen Antwerps belastingontvanger Sicotti in 1827 dacht: ‘We sturen die mens nog eens een aanslagbiljet’. Het verzoek tot betaling van grondbelastingen bevindt zich in ons archief en het is een merkwaardig document.

We zien dat het dominicanenklooster huisnummer 1784 in de eerste wijk van Antwerpen had. Op de gevel van het zwartzusterklooster, net om de hoek in de gelijknamige straat, staat nog altijd nummer 1797 (de meeste passanten denken dat het een jaartal is). Wie al eens verdwaald is in Venetië kent het probleem van de nummering van huizen per wijk i.p.v. per straat, geen kat die zijn weg daar vindt zonder GPS of kompas.

Tot slot stellen we vast dat de ambtelijke belastingstaal toen even troebel was als nu: ‘alle pagters, huurders, ontvangers, notarissen en alle andere penningen onder hun hebbende toebehorende aan schatgelastigden’. Echt, mijnheer Sicotti, dat kun je moeilijk omschrijven als klare taal.

als 'knoop' in een kelk

Merkwaardige ruil

gepost op: 26 september 2023

In 1943 laat pastoor Louis Van Bostraeten een kelk maken voor zijn ouders Petrus Van Bostraeten en Catharina De Vos. En geloof het of niet: hij liet de goudsmid als ‘knoop’ een zilveren Paulusbeeldje uit…

Lees meer

Muziek in een verdwenen Utopia

gepost op: 22 september 2023

Op zaterdag 7 oktober is het weer muziek troef in de Sint-Pauluskerk. Drie musici brengen prachtige klanken met Italiaanse toets in een zevental werken uit de 17de eeuw. Dat doen ze op ‘flauti diversi’ (Bart…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven