Geen kat die zijn weg vindt

Nummer 1784

gepost op: 17 januari 2023

Prior Peltiers van het voormalige dominicanenklooster in het Schipperskwartier was al meer dan vijf jaar overleden, toen Antwerps belastingontvanger Sicotti in 1827 dacht: ‘We sturen die mens nog eens een aanslagbiljet’. Het verzoek tot betaling van grondbelastingen bevindt zich in ons archief en het is een merkwaardig document.

We zien dat het dominicanenklooster huisnummer 1784 in de eerste wijk van Antwerpen had. Op de gevel van het zwartzusterklooster, net om de hoek in de gelijknamige straat, staat nog altijd nummer 1797 (de meeste passanten denken dat het een jaartal is). Wie al eens verdwaald is in Venetië kent het probleem van de nummering van huizen per wijk i.p.v. per straat, geen kat die zijn weg daar vindt zonder GPS of kompas.

Tot slot stellen we vast dat de ambtelijke belastingstaal toen even troebel was als nu: ‘alle pagters, huurders, ontvangers, notarissen en alle andere penningen onder hun hebbende toebehorende aan schatgelastigden’. Echt, mijnheer Sicotti, dat kun je moeilijk omschrijven als klare taal.

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven