Twee grote geesten

Op heterdaad betrapt

gepost op: 24 januari 2023

We vermoedden al enige tijd dat hij ’s nachts in de Sint-Pauluskerk ronddwaalde. Een verfspatje onder de ‘Aanbidding van de herders’, een kleine retouche met nog natte verf aan ‘De geseling’ en een minuscule correctie aan ‘Het dispuut’ waren onmiskenbare signalen dat er iemand professioneel aan zijn schilderijen knutselde.

Hij kon niet weten dat ook broeder Francis tijdens slapeloze nachten af en toe de kerk binnenloopt om inspiratie te zoeken voor zijn artistieke werken. Zo gebeurde het dat enkele nachten geleden twee grote geesten elkaar ontmoetten. Het liep tegen de ochtend aan, de vroege zon verlichtte het tafereel en Josphine legde het vast: Pieter Pauwel Rubens en Francis Akkara verbroederd nabij de Mariakapel.

Rubens vertrok na de ochtendkoffie en we hebben hem sindsdien niet meer gezien. Francis loopt nog altijd met een grote glimlach rond en houdt af en toe mijmerend halt voor een schilderij van de grote meester. Onlangs merkten we hem op voor de etalage van een vintage hoedenwinkel, waar hij met grote interesse een ouderwetse flaphoed met brede randen bekeek.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven