Twee grote geesten

Op heterdaad betrapt

gepost op: 24 januari 2023

We vermoedden al enige tijd dat hij ’s nachts in de Sint-Pauluskerk ronddwaalde. Een verfspatje onder de ‘Aanbidding van de herders’, een kleine retouche met nog natte verf aan ‘De geseling’ en een minuscule correctie aan ‘Het dispuut’ waren onmiskenbare signalen dat er iemand professioneel aan zijn schilderijen knutselde.

Hij kon niet weten dat ook broeder Francis tijdens slapeloze nachten af en toe de kerk binnenloopt om inspiratie te zoeken voor zijn artistieke werken. Zo gebeurde het dat enkele nachten geleden twee grote geesten elkaar ontmoetten. Het liep tegen de ochtend aan, de vroege zon verlichtte het tafereel en Josphine legde het vast: Pieter Pauwel Rubens en Francis Akkara verbroederd nabij de Mariakapel.

Rubens vertrok na de ochtendkoffie en we hebben hem sindsdien niet meer gezien. Francis loopt nog altijd met een grote glimlach rond en houdt af en toe mijmerend halt voor een schilderij van de grote meester. Onlangs merkten we hem op voor de etalage van een vintage hoedenwinkel, waar hij met grote interesse een ouderwetse flaphoed met brede randen bekeek.

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven