Twee grote geesten

Op heterdaad betrapt

gepost op: 24 januari 2023

We vermoedden al enige tijd dat hij ’s nachts in de Sint-Pauluskerk ronddwaalde. Een verfspatje onder de ‘Aanbidding van de herders’, een kleine retouche met nog natte verf aan ‘De geseling’ en een minuscule correctie aan ‘Het dispuut’ waren onmiskenbare signalen dat er iemand professioneel aan zijn schilderijen knutselde.

Hij kon niet weten dat ook broeder Francis tijdens slapeloze nachten af en toe de kerk binnenloopt om inspiratie te zoeken voor zijn artistieke werken. Zo gebeurde het dat enkele nachten geleden twee grote geesten elkaar ontmoetten. Het liep tegen de ochtend aan, de vroege zon verlichtte het tafereel en Josphine legde het vast: Pieter Pauwel Rubens en Francis Akkara verbroederd nabij de Mariakapel.

Rubens vertrok na de ochtendkoffie en we hebben hem sindsdien niet meer gezien. Francis loopt nog altijd met een grote glimlach rond en houdt af en toe mijmerend halt voor een schilderij van de grote meester. Onlangs merkten we hem op voor de etalage van een vintage hoedenwinkel, waar hij met grote interesse een ouderwetse flaphoed met brede randen bekeek.

Geen kat die zijn weg vindt

Nummer 1784

gepost op: 17 januari 2023

Prior Peltiers van het voormalige dominicanenklooster in het Schipperskwartier was al meer dan vijf jaar overleden, toen Antwerps belastingontvanger Sicotti in 1827 dacht: ‘We sturen die mens nog eens een aanslagbiljet’. Het verzoek tot betaling…

Lees meer

1951

Vogelperspectief

gepost op: 10 januari 2023

Je kunt lang kijken naar deze luchtfoto uit 1951 want er is ontzettend veel op te zien. De gebouwen en de daken van het Antwerpse dominicanenklooster zijn intact en op de binnenplaats van ’t Schooltje…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven