28 cm hoog en 12 cm breed

Oproep: wie herkent dit opbject?

gepost op: 25 mei 2022

Medewerkers van de faculteit ontwerpwetenschappen (conservatie-restauratie metalen) van Universiteit Antwerpen hebben een object gerestaureerd dat al een poosje geleden is gevonden in de vloer van het huis aan de Zwartzustersstraat 9. Professor Patrick Storme en derdejaarsstudent Lowie Vercruysse hebben ons gevraagd of we het gietijzeren stuk konden identificeren, maar zelfs na grondig overleg en een fysieke controle kunnen we er samen met hen nog steeds geen touw aan vastknopen.

De foto’s tonen het object na en voor restauratie. De afmetingen zijn ca. 28 cm hoog en 12 cm breed.

Misschien was het nochtans de bedoeling dat je er een touw of een kettinkje kon aan vastknopen (waar dan bijvoorbeeld een wierookvaatje aan bevestigd was) of misschien was het een kapstokje (hoewel de lelie die dan als haak zou dienen niet erg veilig voor de kledij zou zijn). Was het een ornament aan een grote kastdeur om ze te kunnen openen en sluiten of een gestileerd symboolobject onder een beeldje van Maria?

We zien centraal immers duidelijk een bolvorm (de aardbol?) waarop een lelie staat. Onderaan het object zat een vijfpuntige ster, die echter te hard gecorrodeerd was en verdwenen is. Dat zijn allemaal verwijzingen naar Maria en dat in een huis dat verbonden was aan het predikherenklooster.

Wie ontsluiert het geheim van het object uit de Zwartzustersstraat 9? Korte tips kan u als antwoord op dit bericht sturen (de professor en Lowie lezen mee), langere verklaringen kunnen ook aan info@sintpaulusantwerpen.be – spannend!

 

Vanaf 1 juli

Vakantie in eigen stad

gepost op: 01 juli 2022

Vanaf vandaag, 1 juli, kunt u de Sint-Paulussite (kerk, kloostergangen en tuinen) gratis toeristisch bezoeken met uw A-kaart. We hebben speciaal voor dit moment gekozen om het initiatief te lanceren. Zeg nu zelf, tijdens een…

Lees meer

Wat een prachtige dag!

Paulus feestte

gepost op: 28 juni 2022

Op zondag 26 juni verdween de regen wonderbaarlijk en de schoongespoelde lucht brak open voor de eerste editie van Paulus Feest. Vierhonderd inwoners van het Schipperskwartier en omliggende stadsdelen hadden zich ingeschreven voor het concert…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven