28 cm hoog en 12 cm breed

Oproep: wie herkent dit opbject?

gepost op: 25 mei 2022

Medewerkers van de faculteit ontwerpwetenschappen (conservatie-restauratie metalen) van Universiteit Antwerpen hebben een object gerestaureerd dat al een poosje geleden is gevonden in de vloer van het huis aan de Zwartzustersstraat 9. Professor Patrick Storme en derdejaarsstudent Lowie Vercruysse hebben ons gevraagd of we het gietijzeren stuk konden identificeren, maar zelfs na grondig overleg en een fysieke controle kunnen we er samen met hen nog steeds geen touw aan vastknopen.

De foto’s tonen het object na en voor restauratie. De afmetingen zijn ca. 28 cm hoog en 12 cm breed.

Misschien was het nochtans de bedoeling dat je er een touw of een kettinkje kon aan vastknopen (waar dan bijvoorbeeld een wierookvaatje aan bevestigd was) of misschien was het een kapstokje (hoewel de lelie die dan als haak zou dienen niet erg veilig voor de kledij zou zijn). Was het een ornament aan een grote kastdeur om ze te kunnen openen en sluiten of een gestileerd symboolobject onder een beeldje van Maria?

We zien centraal immers duidelijk een bolvorm (de aardbol?) waarop een lelie staat. Onderaan het object zat een vijfpuntige ster, die echter te hard gecorrodeerd was en verdwenen is. Dat zijn allemaal verwijzingen naar Maria en dat in een huis dat verbonden was aan het predikherenklooster.

Wie ontsluiert het geheim van het object uit de Zwartzustersstraat 9? Korte tips kan u als antwoord op dit bericht sturen (de professor en Lowie lezen mee), langere verklaringen kunnen ook aan info@sintpaulusantwerpen.be – spannend!

 

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

zaterdag 27 juli, van 6u tot 18u, 12 uren non-stop muziek

Vexations

gepost op: 07 juni 2024

Met de uitvoering van Vexations in Sint-Paulus zorgen we voor drie primeurs. Voor zover we weten heeft nooit eerder één uitvoerder zich aan het project gewaagd en dan nog wel op verschillende instrumenten én op…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven