28 cm hoog en 12 cm breed

Oproep: wie herkent dit opbject?

gepost op: 25 mei 2022

Medewerkers van de faculteit ontwerpwetenschappen (conservatie-restauratie metalen) van Universiteit Antwerpen hebben een object gerestaureerd dat al een poosje geleden is gevonden in de vloer van het huis aan de Zwartzustersstraat 9. Professor Patrick Storme en derdejaarsstudent Lowie Vercruysse hebben ons gevraagd of we het gietijzeren stuk konden identificeren, maar zelfs na grondig overleg en een fysieke controle kunnen we er samen met hen nog steeds geen touw aan vastknopen.

De foto’s tonen het object na en voor restauratie. De afmetingen zijn ca. 28 cm hoog en 12 cm breed.

Misschien was het nochtans de bedoeling dat je er een touw of een kettinkje kon aan vastknopen (waar dan bijvoorbeeld een wierookvaatje aan bevestigd was) of misschien was het een kapstokje (hoewel de lelie die dan als haak zou dienen niet erg veilig voor de kledij zou zijn). Was het een ornament aan een grote kastdeur om ze te kunnen openen en sluiten of een gestileerd symboolobject onder een beeldje van Maria?

We zien centraal immers duidelijk een bolvorm (de aardbol?) waarop een lelie staat. Onderaan het object zat een vijfpuntige ster, die echter te hard gecorrodeerd was en verdwenen is. Dat zijn allemaal verwijzingen naar Maria en dat in een huis dat verbonden was aan het predikherenklooster.

Wie ontsluiert het geheim van het object uit de Zwartzustersstraat 9? Korte tips kan u als antwoord op dit bericht sturen (de professor en Lowie lezen mee), langere verklaringen kunnen ook aan info@sintpaulusantwerpen.be – spannend!

 

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven