Pagadders

gepost op: 23 januari 2024

Met 14 zijn ze, de puttenbouwers en hun assistenten. Ze poseren ernstig voor de foto, wat zo hoorde in 1904. Dwangmatig lachen als iemand een foto van je nam kwam pas later in de 20ste eeuw. Vandaag is het opnieuw cool om ernstig te kijken, een beetje stoer en serieus te lijken, ook voor kinderen.

Mijn grootvader werd geboren in 1899 en was dus vijf in het jaar toen deze foto werd gemaakt. Net zo oud als het manneke in de put lijkt, met de handen van de grote broer beschermend op zijn schouders. Wij hebben veel van hun generatiegenoten mogen kennen, ondanks de enorme tijdspanne tussen deze duidelijk oude foto en nu.

De skyline van Antwerpen op de achtergrond werd gedomineerd door de kerken van ’t stad, met helemaal links de Sint-Pauluskerk, de Boerentoren was er nog niet. Niet alleen onze toren steekt boven de huizen uit, ook een groot gedeelte van de kerk zelf is zichtbaar. Je mag van geluk spreken als je er nog de helft van kunt zien, als je nu op ongeveer dezelfde plek aan de linkeroever staat.

Eindigen doen we met de laatste strofe van ‘Twee meisjes op het strand’ van Raymond van het Groenewoud:

Veertien pagadders op het strand
De dag brengt ouderdom
De nacht brengt vreemde uren
De deken is zo zwaar
Een bladzijde slaat om

(Foto Felixarchief)

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven