17de ... of 19de eeuw

Paus Pius V voor de leeuwen

gepost op: 9 januari 2024

Pius V (1504 – 1572) is voor eeuwig verbonden aan de zeeslag nabij Lepanto (1571), als initiatiefnemer van de Heilige Liga. De vloot van deze alliantie behaalde een overwinning op die van de Ottomanen. We hebben enkele afbeeldingen van de paus-predikbroeder in de Antwerpse dominicanenkerk.

De buste aan de zuidelijke leeuwenpoort, tussen kerkschip en hoogkoor, is gehuld in mysteries. Zelfs onze anders zo gedetailleerde en zelfzekere inventaris is er niet gerust op en dateert het borstbeeld in de 17de eeuw of… in de 19de. In het eerste geval zou de maker Pieter Verbruggen de Jonge kunnen zijn, zo meldt de inventaris twijfelachtig.

We hebben onlangs een modello voor een reliektombe gevonden, dat mogelijk het ontwerp voor het borstbeeld en de bijhorende reliekbewaarplaats is. We komen er in een Paullus van 2024 zeker op terug, het verhaal is wat te lang voor dit medium. Eén van de foto’s bij het verhaal doen we u hier alvast cadeau, met een stralende Pius tussen feestelijke zuilen. Op de achtergrond de openstaande deur naar de schatkamer, met bovenaan een onvermoede gestileerde leeuwenkop. Een passende versiering voor de deur van de leeuwenpoort, met de paus letterlijk voor de leeuwen.

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven