17de ... of 19de eeuw

Paus Pius V voor de leeuwen

gepost op: 9 januari 2024

Pius V (1504 – 1572) is voor eeuwig verbonden aan de zeeslag nabij Lepanto (1571), als initiatiefnemer van de Heilige Liga. De vloot van deze alliantie behaalde een overwinning op die van de Ottomanen. We hebben enkele afbeeldingen van de paus-predikbroeder in de Antwerpse dominicanenkerk.

De buste aan de zuidelijke leeuwenpoort, tussen kerkschip en hoogkoor, is gehuld in mysteries. Zelfs onze anders zo gedetailleerde en zelfzekere inventaris is er niet gerust op en dateert het borstbeeld in de 17de eeuw of… in de 19de. In het eerste geval zou de maker Pieter Verbruggen de Jonge kunnen zijn, zo meldt de inventaris twijfelachtig.

We hebben onlangs een modello voor een reliektombe gevonden, dat mogelijk het ontwerp voor het borstbeeld en de bijhorende reliekbewaarplaats is. We komen er in een Paullus van 2024 zeker op terug, het verhaal is wat te lang voor dit medium. Eén van de foto’s bij het verhaal doen we u hier alvast cadeau, met een stralende Pius tussen feestelijke zuilen. Op de achtergrond de openstaande deur naar de schatkamer, met bovenaan een onvermoede gestileerde leeuwenkop. Een passende versiering voor de deur van de leeuwenpoort, met de paus letterlijk voor de leeuwen.

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven