17de ... of 19de eeuw

Paus Pius V voor de leeuwen

gepost op: 9 januari 2024

Pius V (1504 – 1572) is voor eeuwig verbonden aan de zeeslag nabij Lepanto (1571), als initiatiefnemer van de Heilige Liga. De vloot van deze alliantie behaalde een overwinning op die van de Ottomanen. We hebben enkele afbeeldingen van de paus-predikbroeder in de Antwerpse dominicanenkerk.

De buste aan de zuidelijke leeuwenpoort, tussen kerkschip en hoogkoor, is gehuld in mysteries. Zelfs onze anders zo gedetailleerde en zelfzekere inventaris is er niet gerust op en dateert het borstbeeld in de 17de eeuw of… in de 19de. In het eerste geval zou de maker Pieter Verbruggen de Jonge kunnen zijn, zo meldt de inventaris twijfelachtig.

We hebben onlangs een modello voor een reliektombe gevonden, dat mogelijk het ontwerp voor het borstbeeld en de bijhorende reliekbewaarplaats is. We komen er in een Paullus van 2024 zeker op terug, het verhaal is wat te lang voor dit medium. Eén van de foto’s bij het verhaal doen we u hier alvast cadeau, met een stralende Pius tussen feestelijke zuilen. Op de achtergrond de openstaande deur naar de schatkamer, met bovenaan een onvermoede gestileerde leeuwenkop. Een passende versiering voor de deur van de leeuwenpoort, met de paus letterlijk voor de leeuwen.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven