met zijn kalende hoofd
gepost op: 12 maart 2024
Het is niet zeker dat kunstschilder Pieter Neefs geboren is in 1570, maar het zal ergens in die tijd geweest zijn. Zijn vader was Aart Neefs, een koopman en herbergier in Antwerpen, die geruïneerd was na de doortocht van de Spaanse Furie in 1576.
Toen Pieter het interieur van de Sint-Pauluskerk schilderde in 1636 was hij een voor die tijd hoogbejaarde man van ongeveer 65 jaar oud. Dat kun je zien op het vermoedelijke zelfportret dat hij onder zijn discrete signatuur plaatste. Peeter Nefs, zo signeerde Pieter op een zuil van Sint-Paulus. Pieter staat op het punt om zijn hand in het wijwatervat te dopen. Je kunt de plek goed herkennen, want 388 jaar later hangt nog steeds een wijwatervat aan dezelfde zuil. Pieter houdt respectvol zijn hoed in zijn linkerhand en onthult zo zijn kalende hoofd, omkranst door witte haren en baard.
Als het een zelfportret van Pieter Neefs is op ons interieur, dan is het mogelijk dat de drie knielende figuren naaste familie van hem zijn. De dame in het midden zou zijn echtgenote Maria Louterbeens kunnen zijn en de jonge man zijn zoon Pieter II, die in de schildersporen van zijn vader zal treden. Vermoedelijk, als, mogelijk, waarschijnlijk… zalig toch, met je fantasie een wereld uit 1636 opnieuw samenstellen?
of toch zeker geen spaniël
Op twee schilderijen van Rubens, ‘De Kruisoprichting’ uit 1610 in de kathedraal en ‘De Geseling’ geschilderd in 1617 voor de Sint-Pauluskerk, staat een hond afgebeeld. Volgens kenners gaat het hier om een spaniël, een jachthond….
Lees meervan de Heilige Doorn
In de schatkamer van de Sint-Pauluskerk kregen enkele pronkstukken onlangs een grondige poetsbeurt, een daarvan is een bijzondere zilveren reliekhouder. Het betreft een reliek met een stukje kruishout en een doorn uit de doornenkroon van…
Lees meerNieuwsbrief
We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.