met zijn kalende hoofd

Peeter Nefs

gepost op: 12 maart 2024

Het is niet zeker dat kunstschilder Pieter Neefs geboren is in 1570, maar het zal ergens in die tijd geweest zijn. Zijn vader was Aart Neefs, een koopman en herbergier in Antwerpen, die geruïneerd was na de doortocht van de Spaanse Furie in 1576.

Toen Pieter het interieur van de Sint-Pauluskerk schilderde in 1636 was hij een voor die tijd hoogbejaarde man van ongeveer 65 jaar oud. Dat kun je zien op het vermoedelijke zelfportret dat hij onder zijn discrete signatuur plaatste. Peeter Nefs, zo signeerde Pieter op een zuil van Sint-Paulus. Pieter staat op het punt om zijn hand in het wijwatervat te dopen. Je kunt de plek goed herkennen, want 388 jaar later hangt nog steeds een wijwatervat aan dezelfde zuil. Pieter houdt respectvol zijn hoed in zijn linkerhand en onthult zo zijn kalende hoofd, omkranst door witte haren en baard.
Als het een zelfportret van Pieter Neefs is op ons interieur, dan is het mogelijk dat de drie knielende figuren naaste familie van hem zijn. De dame in het midden zou zijn echtgenote Maria Louterbeens kunnen zijn en de jonge man zijn zoon Pieter II, die in de schildersporen van zijn vader zal treden. Vermoedelijk, als, mogelijk, waarschijnlijk… zalig toch, met je fantasie een wereld uit 1636 opnieuw samenstellen?

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

gratis toegang

Trage Sint-Paulus

gepost op: 09 april 2024

Zaterdag 13 april gaan vier Antwerpse monumentale kerken en vier Antwerpse musea in slow motion. Missie: mensen helpen om zelf het plezier van kijken naar en houden van kunst te ontdekken. Rustig aan, tijdens Slow…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven