Klavierfestival 'keyboard discoveries' - concert op 18 maart 2022, 20uur

Pianoduo Callot-Blondeel op een Conrad Graf pianoforte

gepost op: 11 maart 2022

Klavierfestival ‘keyboard discoveries’:

Tijdens drie voorjaarsconcerten die deel uitmaken van een groter klavierfestival (i.s.m. Sint Pauluskerk Antwerpen, Museum Vleeshuis en het Lierse museum ‘Het huis van Oscar’) delen Bart Rodyns en Nicolas Callot samen met hun gasten hun passie voor historische klavieren. Een klavierfestival waarbij dus bijna alle types klavieren aan bod komen was reeds lang een (jongens)droom…

Bart Rodyns en Nicolas Callot (samen duo Zeitspiel) zijn klavierspelers in de breedste zin van het woord. Beiden hebben ze individuele specialisaties, deze zijn daarnaast ook nog complementair.
Vanuit hun klavier-combinaties én de muziek ontstond heel natuurlijk dit festival waarbij de klavieren (piano, pianoforte, harmonium, orgel, klavecimbel,…) de eigenlijke hoofdrolspelers zijn.
Ze laten zich bijstaan door andere musici en trachten daarmee telkens een andere periode en/of stijl aan bod te laten komen.

Eerste concert: pianoduo Callot-Blondeel op een Conrad Graf pianoforte, 18 maart om 20uur

Conrad Graf was de bekendste bouwer van fortepiano’s in de eerste helft van de 19e eeuw in Wenen. Dit instrument was uitermate geliefd en geschikt voor Beethoven en Schubert, maar ook de Schumanns hadden er één in huis.

Nicolas Callot en Lucas Blondeel ontginnen al jaren het fascinerende repertoire van de grote componisten voor piano vierhandig. Zowel bij Beethoven als Schubert vinden we nog sporen van het lichtvoetige karakter dat ooit met het pianoduo verbonden was, zoals in de keuze voor een mars of voor een variatiereeks.

De Fantasie in f is één van Schuberts laatste werken, gecomponeerd voor Karoline, dochter van graaf Esterházy. Schubert speelde het werk samen met haar, het ‘handenspel’ zorgde wellicht voor enige spanning. Zowel de omvang van het werk als de intensiteit van de muzikale thema’s staan op gelijke voet met de grootste sonates uit het pianorepertoire.

Daarnaast brengen ze een polonaise van R. Schumann en een ongekend werk van de Britse componist W.S. Bennett. Clara Schumann schrijft in haar dagboeken dat ze enthousiast is over zijn 3 Diversions opus 17. Deze Brit heeft een tijdje in Leipzig gewoond en blijkt de Schumanns goed te hebben gekend. Clara speelde vaak tijdens concerten ook een solostuk van Bennett.

Programma:

L.V. Beethoven met Mars in C, opus 45 nr 1; Sonate in D, opus 6 en Acht Variaties op een thema van Waldstein, WoO67
F. Schubert: Marche Caractéristique nr 1 in C, D886
R. Schumann: polonaise in A WoO 20 nr 2
W.S. Bennett: 3 Diversions op. 17
F. Schubert: Fantasie in f, D940

Praktisch:

Een kaartje kost 20 euro
Het concert gaat door op 18 maart 2022 om 20uur in het Schooltje (ingang langs de Sint-Paulusstraat)
Voor meer info en kaarten: mail naar info@eubc.be

 

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven