Een cadeautje van Jan Breugel

Relaties

gepost op: 5 maart 2024

Begin 1616 reist Joannes Boucquet, de prior van het Antwerpse predikherenklooster, naar Italië. Hij bezoekt de San Domenicokerk in Bologna en ziet de 15 Mysteriën in de Cappella del Rosario. Waarschijnlijk bestelt Boucquet de schilderijenreeks met hetzelfde concept in de Sint-Pauluskerk, kort na zijn terugkeer. Boucquet en Rubens (inclusief zijn netwerk) kennen elkaar van eerdere bestellingen voor Sint-Paulus. Een anekdote toont aan dat de prior tijdens zijn reis in 1616 daarom met plezier een cadeautje van Jan Brueghel meeneemt voor diens mecenas in Milaan, kardinaal Federico Borromeo.

De fluwelen Brueghel heeft een miniatuur calvarieschilderij gemaakt op ivoor. Het is amper 3,5 x 5 cm groot, ideaal dus om weg te stoppen in de bagage van de prior. De aquarel wordt nog altijd gekoesterd in de Biblioteca Ambrosiana in Milaan, opgericht door kardinaal Borromeo. Boucquet heeft het kleinood niet zelf bezorgd, het heeft zelfs een omweg via Rome gemaakt, van waar het per post door een andere dominicaan, Jacques de Hazes, naar Milaan wordt gestuurd. We kunnen het hele traject samenstellen dankzij de correspondentie tussen de betrokkenen.

Rubens, Van Balen en Brueghel zullen een jaar later een iets groter cadeau doen aan de Sint-Pauluskerk, de Rozenkransmadonna van Caravaggio. Dat schilderij kwam niet zomaar uit de lucht vallen voor de Antwerpse dominicanen, het was het resultaat van hun excellente relaties met wie er toe deed in Antwerpen in het begin van de 17de eeuw.

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

gratis toegang

Trage Sint-Paulus

gepost op: 09 april 2024

Zaterdag 13 april gaan vier Antwerpse monumentale kerken en vier Antwerpse musea in slow motion. Missie: mensen helpen om zelf het plezier van kijken naar en houden van kunst te ontdekken. Rustig aan, tijdens Slow…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven