Een cadeautje van Jan Breugel

Relaties

gepost op: 5 maart 2024

Begin 1616 reist Joannes Boucquet, de prior van het Antwerpse predikherenklooster, naar Italië. Hij bezoekt de San Domenicokerk in Bologna en ziet de 15 Mysteriën in de Cappella del Rosario. Waarschijnlijk bestelt Boucquet de schilderijenreeks met hetzelfde concept in de Sint-Pauluskerk, kort na zijn terugkeer. Boucquet en Rubens (inclusief zijn netwerk) kennen elkaar van eerdere bestellingen voor Sint-Paulus. Een anekdote toont aan dat de prior tijdens zijn reis in 1616 daarom met plezier een cadeautje van Jan Brueghel meeneemt voor diens mecenas in Milaan, kardinaal Federico Borromeo.

De fluwelen Brueghel heeft een miniatuur calvarieschilderij gemaakt op ivoor. Het is amper 3,5 x 5 cm groot, ideaal dus om weg te stoppen in de bagage van de prior. De aquarel wordt nog altijd gekoesterd in de Biblioteca Ambrosiana in Milaan, opgericht door kardinaal Borromeo. Boucquet heeft het kleinood niet zelf bezorgd, het heeft zelfs een omweg via Rome gemaakt, van waar het per post door een andere dominicaan, Jacques de Hazes, naar Milaan wordt gestuurd. We kunnen het hele traject samenstellen dankzij de correspondentie tussen de betrokkenen.

Rubens, Van Balen en Brueghel zullen een jaar later een iets groter cadeau doen aan de Sint-Pauluskerk, de Rozenkransmadonna van Caravaggio. Dat schilderij kwam niet zomaar uit de lucht vallen voor de Antwerpse dominicanen, het was het resultaat van hun excellente relaties met wie er toe deed in Antwerpen in het begin van de 17de eeuw.

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven