Een koestermoment

Rosa of Maria

gepost op: 3 mei 2022

Niet alle beelden van een vrouw met een kindje in onze kerk stellen Maria en Jezus voor. De eerste Latijns-Amerikaanse heilige, Rosa van Lima (1586-1617), lid van de derde orde bij de dominicanen, draagt ook een kindje op de arm.

Isabel Flores de Olivia wordt geboren in Lima uit Spaanse ouders als tiende kind in een arm gezin. Bij haar intrede kiest ze de naam Rosa. Ze leidt een zeer ascetisch leven en zet zich in voor wezen, ouderen en zieken. Ze sterft op 31-jarige leeftijd.

De iconografie toont haar met een metalen kroon verborgen onder een krans van rozen. In 1671 wordt ze heilig verklaard, haar feestdag is op 23 augustus. Rosa is de patroonheilige van Peru. De overlevering wil dat Onze-Lieve-Vrouw aan Rosa in een verschijning de gunst verleent om het goddelijk Kind even op de arm te houden, een koestermoment. Rosa kijkt dan ook fier naar Jezus en het Kindje kijkt naar haar, ze hebben oogcontact. Maria daarentegen toont Jezus aan de wereld en het Kind kijkt voor zich uit.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven