Een koestermoment

Rosa of Maria

gepost op: 3 mei 2022

Niet alle beelden van een vrouw met een kindje in onze kerk stellen Maria en Jezus voor. De eerste Latijns-Amerikaanse heilige, Rosa van Lima (1586-1617), lid van de derde orde bij de dominicanen, draagt ook een kindje op de arm.

Isabel Flores de Olivia wordt geboren in Lima uit Spaanse ouders als tiende kind in een arm gezin. Bij haar intrede kiest ze de naam Rosa. Ze leidt een zeer ascetisch leven en zet zich in voor wezen, ouderen en zieken. Ze sterft op 31-jarige leeftijd.

De iconografie toont haar met een metalen kroon verborgen onder een krans van rozen. In 1671 wordt ze heilig verklaard, haar feestdag is op 23 augustus. Rosa is de patroonheilige van Peru. De overlevering wil dat Onze-Lieve-Vrouw aan Rosa in een verschijning de gunst verleent om het goddelijk Kind even op de arm te houden, een koestermoment. Rosa kijkt dan ook fier naar Jezus en het Kindje kijkt naar haar, ze hebben oogcontact. Maria daarentegen toont Jezus aan de wereld en het Kind kijkt voor zich uit.

Kolen of haringen

gepost op: 26 maart 2024

De Koolvliet was een van de meest pittoreske plaatsen in Antwerpen. Je hoeft niet lang te zoeken naar een tekening, schilderij of foto van deze plek, vaak met de Sint-Pauluskerk op de achtergrond. Deze aquarel…

Lees meer

11u én 29 rijtuigen

Koning der patatbakkers

gepost op: 19 maart 2024

Welgemeende excuses aan onze noorderburen, omdat ik hen altijd uitlach met hun ‘patat’ als ze onze ‘frieten’ bedoelen. Het Handelsblad van Antwerpen publiceerde in mei 1861 een overlijdensbericht waarin de lijkdienst van Dhr. Descamps in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven