Een koestermoment

Rosa of Maria

gepost op: 3 mei 2022

Niet alle beelden van een vrouw met een kindje in onze kerk stellen Maria en Jezus voor. De eerste Latijns-Amerikaanse heilige, Rosa van Lima (1586-1617), lid van de derde orde bij de dominicanen, draagt ook een kindje op de arm.

Isabel Flores de Olivia wordt geboren in Lima uit Spaanse ouders als tiende kind in een arm gezin. Bij haar intrede kiest ze de naam Rosa. Ze leidt een zeer ascetisch leven en zet zich in voor wezen, ouderen en zieken. Ze sterft op 31-jarige leeftijd.

De iconografie toont haar met een metalen kroon verborgen onder een krans van rozen. In 1671 wordt ze heilig verklaard, haar feestdag is op 23 augustus. Rosa is de patroonheilige van Peru. De overlevering wil dat Onze-Lieve-Vrouw aan Rosa in een verschijning de gunst verleent om het goddelijk Kind even op de arm te houden, een koestermoment. Rosa kijkt dan ook fier naar Jezus en het Kindje kijkt naar haar, ze hebben oogcontact. Maria daarentegen toont Jezus aan de wereld en het Kind kijkt voor zich uit.

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

zaterdag 27 juli, van 6u tot 18u, 12 uren non-stop muziek

Vexations

gepost op: 07 juni 2024

Met de uitvoering van Vexations in Sint-Paulus zorgen we voor drie primeurs. Voor zover we weten heeft nooit eerder één uitvoerder zich aan het project gewaagd en dan nog wel op verschillende instrumenten én op…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven