Een koestermoment

Rosa of Maria

gepost op: 3 mei 2022

Niet alle beelden van een vrouw met een kindje in onze kerk stellen Maria en Jezus voor. De eerste Latijns-Amerikaanse heilige, Rosa van Lima (1586-1617), lid van de derde orde bij de dominicanen, draagt ook een kindje op de arm.

Isabel Flores de Olivia wordt geboren in Lima uit Spaanse ouders als tiende kind in een arm gezin. Bij haar intrede kiest ze de naam Rosa. Ze leidt een zeer ascetisch leven en zet zich in voor wezen, ouderen en zieken. Ze sterft op 31-jarige leeftijd.

De iconografie toont haar met een metalen kroon verborgen onder een krans van rozen. In 1671 wordt ze heilig verklaard, haar feestdag is op 23 augustus. Rosa is de patroonheilige van Peru. De overlevering wil dat Onze-Lieve-Vrouw aan Rosa in een verschijning de gunst verleent om het goddelijk Kind even op de arm te houden, een koestermoment. Rosa kijkt dan ook fier naar Jezus en het Kindje kijkt naar haar, ze hebben oogcontact. Maria daarentegen toont Jezus aan de wereld en het Kind kijkt voor zich uit.

28 cm hoog en 12 cm breed

Oproep: wie herkent dit opbject?

gepost op: 25 mei 2022

Medewerkers van de faculteit ontwerpwetenschappen (conservatie-restauratie metalen) van Universiteit Antwerpen hebben een object gerestaureerd dat al een poosje geleden is gevonden in de vloer van het huis aan de Zwartzustersstraat 9. Professor Patrick Storme en…

Lees meer

mooie tulpen

Lente in de pandgang

gepost op: 24 mei 2022

De Sint-Pauluskerk is in het bezit van een vijftal schilderijen waarop bloemenkransen rond een religieuze afbeelding te zien zijn. De schilderijen hangen in de pandgang, één daarvan is allicht van de hand van Daniël Seghers….

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven