onafgewerkt modello met bos

Rozenkransmadonna niet van Caravaggio?

gepost op: 1 april 2024

Professor Giuseppe Senzasenso van de Università degli Studi di Milano Statale heeft net een belangwekkende studie gepubliceerd over ‘onze’ Rozenkransmadonna van Caravaggio. Hij beschrijft een modello (ontwerp) dat Caravaggio heeft gemaakt over het onderwerp. Het onafgewerkt modello is op het einde van 2023 gevonden achter een paneel in de bibliotheek van het kasteel van de Colonna’s in Zagarolo, nabij Rome.

Het is opmerkelijk, schrijft Senzasenso, dat de achtergrond een bos is op het modello, niet het voor Caravaggio kenmerkende rode doek dat op het beroemde schilderij te zien is. Volgens de professor is het schilderij met de Rozenkransmadonna in Wenen dan ook een vervalsing en is het originele werk met de bosachtergrond verloren gegaan.
Het Kunsthistorisches Museum in Wenen reageert intussen furieus. In een persmededeling meldt het een klacht te overwegen tegen de Sint-Pauluskerk, omdat de dominicanen in 1785 keizer Jozef II en zijn administratie opgezadeld hebben met een vervalsing.

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven