onafgewerkt modello met bos

Rozenkransmadonna niet van Caravaggio?

gepost op: 1 april 2024

Professor Giuseppe Senzasenso van de Università degli Studi di Milano Statale heeft net een belangwekkende studie gepubliceerd over ‘onze’ Rozenkransmadonna van Caravaggio. Hij beschrijft een modello (ontwerp) dat Caravaggio heeft gemaakt over het onderwerp. Het onafgewerkt modello is op het einde van 2023 gevonden achter een paneel in de bibliotheek van het kasteel van de Colonna’s in Zagarolo, nabij Rome.

Het is opmerkelijk, schrijft Senzasenso, dat de achtergrond een bos is op het modello, niet het voor Caravaggio kenmerkende rode doek dat op het beroemde schilderij te zien is. Volgens de professor is het schilderij met de Rozenkransmadonna in Wenen dan ook een vervalsing en is het originele werk met de bosachtergrond verloren gegaan.
Het Kunsthistorisches Museum in Wenen reageert intussen furieus. In een persmededeling meldt het een klacht te overwegen tegen de Sint-Pauluskerk, omdat de dominicanen in 1785 keizer Jozef II en zijn administratie opgezadeld hebben met een vervalsing.

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

gratis toegang

Trage Sint-Paulus

gepost op: 09 april 2024

Zaterdag 13 april gaan vier Antwerpse monumentale kerken en vier Antwerpse musea in slow motion. Missie: mensen helpen om zelf het plezier van kijken naar en houden van kunst te ontdekken. Rustig aan, tijdens Slow…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven