Cornelius Cels

Rubens van den Aldi

gepost op: 5 april 2022

Het schilderij in het hoofdaltaar van de Sint-Pauluskerk werd geschilderd door Cornelius Cels, ter vervanging van het schilderij van Rubens Het visioen van Sint-Dominicus Cornelius Cels wordt geboren in Lier (1778). Hij studeert aanvankelijk bij beeldhouwer Martinus Pompe, zoon van Walter Pompe en gaat in de leer bij de Antwerpse schilder Cornelis Lens, een bloemenschilder.

In september 1800 verblijft hij een tijdje in Parijs om vervolgens naar Italië uit te wijken. Cornelius vestigt zich in Rome waar hij zeven jaar verbleef. Vanuit Rome stuurt hij in 1802 zijn schilderij Cincinnatus op voor een wedstrijd naar de Academie van Gent en wint de eerste prijs.

Hierdoor krijgt hij de opdracht een werk te schilderen voor het hoofdaltaar van de Sint-Pauluskerk ter vervanging van” Het visioen van Sint-Dominus” van Rubens, dat door de Franse bezetter in beslag was genomen en zich in Lyon bevindt.

Zijn Kruisafneming wordt zo bewonderd dat Cels onmiddellijk wordt opgenomen in de prestigieuze Accademia di San Luca te Rome. Tijdens zijn verblijf krijgt hij vele andere opdrachten van katholieke instellingen in Vlaanderen en Nederland voor het schilderen van religieuze werken ter vervanging van schilderijen die verloren waren gegaan door de Franse plundering.

Niet iedereen weet het schilderij naar waarde te schatten, onze burgemeester noemde dit werk tijdens de opname van “de burgemeesters” voor ATV , een ‘Rubens van den Aldi’. Cels is geen Rubens, maar die uitspraak doet de Lierenaar toch te kort.

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

van 1 juli tot 31 augustus - Zoek de schatkist met Paulientje de bellenblazer

Schat van Vlieg

gepost op: 01 juli 2024

Tijdens de zomervakantie, van maandag 1 juli tot zaterdag 31 augustus kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar samen met hun (groot)ouders, tantes, nonkels, vrienden op zoek gaan naar de schat van Vlieg in Sint-Paulus….

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven