Cornelius Cels

Rubens van den Aldi

gepost op: 5 april 2022

Het schilderij in het hoofdaltaar van de Sint-Pauluskerk werd geschilderd door Cornelius Cels, ter vervanging van het schilderij van Rubens Het visioen van Sint-Dominicus Cornelius Cels wordt geboren in Lier (1778). Hij studeert aanvankelijk bij beeldhouwer Martinus Pompe, zoon van Walter Pompe en gaat in de leer bij de Antwerpse schilder Cornelis Lens, een bloemenschilder.

In september 1800 verblijft hij een tijdje in Parijs om vervolgens naar Italië uit te wijken. Cornelius vestigt zich in Rome waar hij zeven jaar verbleef. Vanuit Rome stuurt hij in 1802 zijn schilderij Cincinnatus op voor een wedstrijd naar de Academie van Gent en wint de eerste prijs.

Hierdoor krijgt hij de opdracht een werk te schilderen voor het hoofdaltaar van de Sint-Pauluskerk ter vervanging van” Het visioen van Sint-Dominus” van Rubens, dat door de Franse bezetter in beslag was genomen en zich in Lyon bevindt.

Zijn Kruisafneming wordt zo bewonderd dat Cels onmiddellijk wordt opgenomen in de prestigieuze Accademia di San Luca te Rome. Tijdens zijn verblijf krijgt hij vele andere opdrachten van katholieke instellingen in Vlaanderen en Nederland voor het schilderen van religieuze werken ter vervanging van schilderijen die verloren waren gegaan door de Franse plundering.

Niet iedereen weet het schilderij naar waarde te schatten, onze burgemeester noemde dit werk tijdens de opname van “de burgemeesters” voor ATV , een ‘Rubens van den Aldi’. Cels is geen Rubens, maar die uitspraak doet de Lierenaar toch te kort.

Opvolger van 'Vlaamse Meesters in Situ'

Vlaamse meesters op hun plek

gepost op: 27 februari 2024

Op veel plaatsen in Vlaanderen kun je kunstwerken bewonderen op de plek waarvoor ze gemaakt zijn. Die parels willen Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ in de kijker…

Lees meer

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven