Een kunstwerk van een half miljoen frank!

Schitterend

gepost op: 28 februari 2023

In 1921 vindt in de Sint-Pauluskerk een grote jubelviering plaats. Het is dan 350 jaar geleden dat de huidige kerk werd ingewijd door bisschop Godefridus van Mierlo o.p. en de broederschap van de Rozenkrans werd opgericht na de overwinning op de Ottomanen in de zeeslag van Lepanto.

Voor de jubelviering en zijn zilveren priesterjubileum schenkt pastoor Z.E.H. Van Bostraeten aan de kerk een prachtige niet te zware monstrans, bezet met edelstenen en versierd met twee ivoren engelen die het lunula dragen. De lunula is de cirkelvormige houder van de hostie.

De monstrans is het werk van Aloïs Haan. Verschillende juwelen, zoals een aantal Vlaamse harten, van andere zilversmeden worden er in verwerkt. De ivoren engelen zijn gesigneerd J. Niesen.

De schrijver Pieter Van Hoye auteur van het boek “Herinneringen aan de Sint-Paulusparochie en het schipperskwartier; periode 1918-1927″ vermeldt dat het kunstwerk een half miljoen frank zou gekost hebben.

Ter vergelijking, de gebroeders Van den Bussche, wijnhandelaars in de Hoogstraat, laten een tjalk bouwen: een zeiljacht met twee masten en twee zwaarden, zes slaapcabines, een eetruimte, salon en een reservemotor. Kostprijs: net geen 500.000 frank. De monstrans schittert nu in de schatkamer. Het is één van de prachtigste stukken uit de collectie. Een kunstwerk met 357 diamanten, 102 edelstenen, 46 parels en 5 Vlaamse harten.

Opvolger van 'Vlaamse Meesters in Situ'

Vlaamse meesters op hun plek

gepost op: 27 februari 2024

Op veel plaatsen in Vlaanderen kun je kunstwerken bewonderen op de plek waarvoor ze gemaakt zijn. Die parels willen Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ in de kijker…

Lees meer

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven