Een kunstwerk van een half miljoen frank!

Schitterend

gepost op: 28 februari 2023

In 1921 vindt in de Sint-Pauluskerk een grote jubelviering plaats. Het is dan 350 jaar geleden dat de huidige kerk werd ingewijd door bisschop Godefridus van Mierlo o.p. en de broederschap van de Rozenkrans werd opgericht na de overwinning op de Ottomanen in de zeeslag van Lepanto.

Voor de jubelviering en zijn zilveren priesterjubileum schenkt pastoor Z.E.H. Van Bostraeten aan de kerk een prachtige niet te zware monstrans, bezet met edelstenen en versierd met twee ivoren engelen die het lunula dragen. De lunula is de cirkelvormige houder van de hostie.

De monstrans is het werk van Aloïs Haan. Verschillende juwelen, zoals een aantal Vlaamse harten, van andere zilversmeden worden er in verwerkt. De ivoren engelen zijn gesigneerd J. Niesen.

De schrijver Pieter Van Hoye auteur van het boek “Herinneringen aan de Sint-Paulusparochie en het schipperskwartier; periode 1918-1927″ vermeldt dat het kunstwerk een half miljoen frank zou gekost hebben.

Ter vergelijking, de gebroeders Van den Bussche, wijnhandelaars in de Hoogstraat, laten een tjalk bouwen: een zeiljacht met twee masten en twee zwaarden, zes slaapcabines, een eetruimte, salon en een reservemotor. Kostprijs: net geen 500.000 frank. De monstrans schittert nu in de schatkamer. Het is één van de prachtigste stukken uit de collectie. Een kunstwerk met 357 diamanten, 102 edelstenen, 46 parels en 5 Vlaamse harten.

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven