in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal hectare landbouw- en bosgronden.

Daarop stonden twee gebouwen: de Predikherenhoeve en daarnaast een huis dat diende als verblijf voor de overste. Prior Peltiers schreef in een verslag van 1797: “Het klooster heeft zo potasie (groenten en fruit) ter waarde van 400 gulden s’ jaars”.

Een aantal broeders werkte in Reet samen met de plaatselijke bevolking op de gronden, de opbrengst ging naar het Antwerpse klooster. Daar waren grote kelders om de voorraden in onder te brengen.
We lezen in het necrologium van het klooster dat Franciscus van Hove, die in Reet werkte als knecht, op 18 maart 1680 van magister-generaal Antonius de Monroy toelating krijgt om het ordekleed te dragen. Zo werd hij broeder dominicaan. Tijdens de Franse bezetting werd het domein in Reet verkocht. De hoeves bestaan nog, maar ondergingen heel wat verbouwingen. De gronden werden verkaveld. Ter herinnering aan de dominicanen heet die woonwijk de Predikherenvelden.

van 1 juli tot 31 augustus - Zoek de schatkist met Paulientje de bellenblazer

Schat van Vlieg

gepost op: 01 juli 2024

Tijdens de zomervakantie, van maandag 1 juli tot zaterdag 31 augustus kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar samen met hun (groot)ouders, tantes, nonkels, vrienden op zoek gaan naar de schat van Vlieg in Sint-Paulus….

Lees meer

focusexpo van 1 juli tot 31 augustus 2024

Restauratie in beeld

gepost op: 01 juli 2024

Een focusexpo met foto’s en plannen neemt u mee naar een fascinerende periode van de Sint-Pauluskerk: de restauraties van de jaren ‘90! Rond de middenbeuk tonen we u de archeologische opgravingen naar de 13de-eeuwse kerk…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven