'rue du Nez'

Sint-Pauluskerk zonder buitenpissijn

gepost op: 3 november 2022

Het archief van de Sint-Pauluskerk in Antwerpen bevat een aantal ernstige brieven die het stadsbestuur in de loop van de 19de eeuw aan de kerkfabriek richtte. Door het vaak gezwollen taalgebruik van die tijd, zelfs als het triviale onderwerpen betrof, komen sommige van die brieven na bijna tweehonderd jaar niet zo ernstig meer over.

Neem bijvoorbeeld de brief van 3 juli 1835, gestuurd vanuit het ‘Régence d’Anvers’ en ondertekend door burgemeester Gérard Legrelle. Hij is geschreven in vloeiend Frans en behandelt de zwaarwichtige kwestie van twee urinoirs die de kerkraad wou laten plaatsen naast de kerktrappen aan de ‘rue du Nez’ (kanunnik Nose draaide zich regelmatig om in zijn graf gedurende de Franstalige periode in Antwerpen). De afwijzing van de aanvraag door Legrelle had duidelijk te maken met de ligging in het toen bruisende hart van het Schipperskwartier en is misschien de reden waarom Sint-Paulus nooit over een buitenpissijn heeft beschikt:

‘… l’établissement de deux urinoirs à côté de l’escalier de l’église n’atteindrait aucunement le but que vous vous proposez, puisqu’au lieux d’écarter les inconvénients qui existent aujourd’hui, il tendrait plutôt à les augmenter en cet endroit qui du reste est trop exposé à la vue du public’.

‘… de plaatsing van twee urinoirs naast de trap van de kerk zou op geen enkele manier het doel bereiken dat u voorstelt, omdat het de nadelen die vandaag bestaan niet zou uitsluiten, maar eerder zou vergroten op deze plaats, die bovendien te veel staat blootgesteld aan de ogen van het publiek’.

 

Kolen of haringen

gepost op: 26 maart 2024

De Koolvliet was een van de meest pittoreske plaatsen in Antwerpen. Je hoeft niet lang te zoeken naar een tekening, schilderij of foto van deze plek, vaak met de Sint-Pauluskerk op de achtergrond. Deze aquarel…

Lees meer

11u én 29 rijtuigen

Koning der patatbakkers

gepost op: 19 maart 2024

Welgemeende excuses aan onze noorderburen, omdat ik hen altijd uitlach met hun ‘patat’ als ze onze ‘frieten’ bedoelen. Het Handelsblad van Antwerpen publiceerde in mei 1861 een overlijdensbericht waarin de lijkdienst van Dhr. Descamps in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven