'rue du Nez'

Sint-Pauluskerk zonder buitenpissijn

gepost op: 3 november 2022

Het archief van de Sint-Pauluskerk in Antwerpen bevat een aantal ernstige brieven die het stadsbestuur in de loop van de 19de eeuw aan de kerkfabriek richtte. Door het vaak gezwollen taalgebruik van die tijd, zelfs als het triviale onderwerpen betrof, komen sommige van die brieven na bijna tweehonderd jaar niet zo ernstig meer over.

Neem bijvoorbeeld de brief van 3 juli 1835, gestuurd vanuit het ‘Régence d’Anvers’ en ondertekend door burgemeester Gérard Legrelle. Hij is geschreven in vloeiend Frans en behandelt de zwaarwichtige kwestie van twee urinoirs die de kerkraad wou laten plaatsen naast de kerktrappen aan de ‘rue du Nez’ (kanunnik Nose draaide zich regelmatig om in zijn graf gedurende de Franstalige periode in Antwerpen). De afwijzing van de aanvraag door Legrelle had duidelijk te maken met de ligging in het toen bruisende hart van het Schipperskwartier en is misschien de reden waarom Sint-Paulus nooit over een buitenpissijn heeft beschikt:

‘… l’établissement de deux urinoirs à côté de l’escalier de l’église n’atteindrait aucunement le but que vous vous proposez, puisqu’au lieux d’écarter les inconvénients qui existent aujourd’hui, il tendrait plutôt à les augmenter en cet endroit qui du reste est trop exposé à la vue du public’.

‘… de plaatsing van twee urinoirs naast de trap van de kerk zou op geen enkele manier het doel bereiken dat u voorstelt, omdat het de nadelen die vandaag bestaan niet zou uitsluiten, maar eerder zou vergroten op deze plaats, die bovendien te veel staat blootgesteld aan de ogen van het publiek’.

 

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

gratis toegang

Trage Sint-Paulus

gepost op: 09 april 2024

Zaterdag 13 april gaan vier Antwerpse monumentale kerken en vier Antwerpse musea in slow motion. Missie: mensen helpen om zelf het plezier van kijken naar en houden van kunst te ontdekken. Rustig aan, tijdens Slow…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven