gepost op: 1 april 2025
De constructie van sociale woningen in de Sint-Pauluskerk schiet flink op. Verwacht wordt dat de huurders vanaf midden 2026 de appartementen kunnen betrekken. Met dit unieke project wordt aan verschillende lagen uit de bevolking een gepaste woonomgeving geboden.
Op de gelijkvloerse verdieping, die via een klein terras aansluit op het kerkschip, komen studio’s en appartementen voor senioren. Op die manier kunnen ze op hun terras de zondagsmis beleven en met de rollator drempelloos de uitreiking van de heilige communie bijwonen. Ook verschillende leden van de onthaalgroep hebben zich als kandidaat-huurder op het gelijkvloers gemeld, zo kunnen ze rechtstreeks vanop hun terras de toeristen te woord staan en hun hobby als het ware thuis beoefenen, zonder verplaatsing of parkeerproblemen.
Bovenaan komen de sjiekere lofts en penthouses, met grote terrassen aan de buitenzijde van de kerk. Vanwege de nabijheid van het historische orgel wordt aan de huurders tweemaal per jaar een set oordopjes uitgereikt. Van de huurders op de lagere verdiepingen, van wie de terrassen op gelijke hoogte staan met de apostelbeelden, wordt verwacht dat ze regelmatig de beelden afstoffen en elke 20 jaar schilderen. Om het oksaal te ontlasten wordt de vierde verdieping verhuurd aan koorleden. Tijdens orkestmissen komen zij op hun terras in actie, ondersteund door de orkestleden-huurders op de derde verdieping.
Om de rust in deze sacrale ruimte te bewaren wordt aan de huurders verzocht zich voor 17u naar bed te begeven en roerloos te slapen tot 9u ’s morgens, wanneer het alarm weer wordt uitgeschakeld. Het geeft zo’n herrie voor de omwonenden wanneer het alarm ’s nachts begint te loeien. Het roerloos slapen biedt een extra voordeel, want zo zijn we zeker dat er geen ongepaste activiteiten in de kerk plaatsvinden.
Onze pastoor kijkt uit naar de bewoners van zijn kerk. “De Antwerpse dominicanen koesteren al lang de ambitie om meer volk naar Sint-Paulus te brengen tijdens de vieringen. We zijn verheugd dat we dankzij dit project vanaf 2026 gegarandeerd een honderdtal misgangers extra op zondag mogen verwelkomen”. Ook het Vaticaan en het bisdom Antwerpen zijn nauw betrokken bij deze wereldprimeur. Het is voor het eerst dat het concept ‘wonen in een sacrale ruimte’ wordt uitgeprobeerd. Als het een succes wordt – en waarom zou het niet – dan worden gelijkaardige projecten overwogen in Nagorno-Karabach en op de Zuidelijke Sandwicheilanden.
Ben je geïnteresseerd in een studio of loft in Sint-Paulus? Stuur dan vlug een mailtje naar info@sintpaulusantwerpen.be
donderdag 15 mei, van 19u tot 22u
Een nocturne klinkt als een zachte avondbries na een warme lente -of zomerdag. Een nocturne is als een dromerig muziekstuk en ze benadrukt de intimiteit van de schemering. Laat je charmeren door vier zulke nocturnes…
Lees meer'Museumstuk van het jaar' - museumpas
Sint-Paulus doet mee aan de wedstrijd ‘Museumstuk van het Jaar’, georganiseerd door Museumpas. En ‘vaneigens’ hebben we gekozen voor ‘De Geseling’ van Peter Paul Rubens, een meesterwerk dat tijdens de restauratie elke dag tot in…
Lees meerNieuwsbrief
We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.