Woensdag 28 september om 18uur, na het avondgebed

Studium Generale Ateliers

gepost op: 18 september 2022

Albertus Magnus (1200-1280) was een van de stichters van het Studium Generale van de dominicanen. Hij was professor theologie aan de Sorbonne, waar Thomas van Aquino zijn student was en beoefende ook filosofie, natuurkunde, biologie, wiskunde en geldt als Doctor Universalis. Volgens hem schijnt het Lumen Naturale, het goddelijk licht van het inzicht in ieder mens.

Het Studium Generale in Antwerpen knoopt aan bij zijn idealen van kritische reflectie, open debat en honger naar kennis van de wereld en de mensen, waarin God zich openbaart.

De ‘ateliers’ op woensdag:

De ateliers worden op woensdag georganiseerd in de geest van Albertus Magnus. Door kritische reflectie en open debat worden belangrijke thema´s van het geloof genuanceerd besproken. Een of meerdere sprekers lichten het thema toe. Daarna volgt een ronde tafel in de dominicaanse geest van openheid, intellectuele verdieping en tolerantie. Moeilijke thema´s worden niet uit de weg gegaan en verschillende houdingen en standpunten komen aan bod in deze geest. De benaming “atelier”, verwijst ook in het Nederlands naar een werkplaats waar iets in opbouw is, aan iets gewerkt wordt met diverse bijdragen van alle deelnemers. U vindt het volledige programma voor 2022 hier.

‘Atelier’ op woensdag 28 september:

Gastspreker is Marcel Braekers  o.p., voormalige provinciaal van de orde. Hij wordt ingeleid door Paul Bistiaux, voorzitter van de kerkraad. Het thema is ‘Waar komen onze (foute) Godsbeelden vandaan en hoe kunnen we God werkelijk ontmoeten?’ We spreken haast niet meer over God en zeker niet over onze Godsbeelden. Nochtans toont onderzoek aan dat we zeer uiteenlopende beelden van God koesteren die veelal gevormd werden in onze kindheid. Dit atelier is een uitnodiging om ons eigen Godsbeeld kritisch te onderzoeken.

Programma:

17u: (stipt) dominicaans avondgebed in de kerk
17u20: broodjes en koffie
18u: begin atelier
20u: drankje en versnapering

Praktisch:

Inschrijven ten laatste 5 dagen voor elk atelier via studium@dominicanen.be met vermelding van datum en aantal personen aub.

Alvast dank voor uw vrijwillige bijdrage!

drie in één

Veel te veel mirakels

gepost op: 16 januari 2025

Pater Peter Vloers o.p. van het Antwerpse predikherenklooster gaf in 1658 het eerste deel uit van zijn ‘Wonderbaere Mirakelen van den H. Roosencrans’. Het beroemdste verhaal, ‘Handschrift wederom gegeven van de duyvel’ heeft Willem Kerricx…

Lees meer

'Zuiver mij'

Zelfopoffering

gepost op: 09 januari 2025

De pelikaan, die zijn jongen met zijn eigen bloed in leven houdt, is een symbool van Christus, die aan het kruis zijn bloed vergiet voor de mensheid. Giotto (1266-1337) is wellicht de eerste kunstenaar, die…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven