Twee mannen in onzen hof

gepost op: 21 juni 2022

Wij moeten nogal wat doen om onze emeritus-pastoor en onze dominicaan-pastoor samen te brengen. Die namiddag in de lente hadden we ze naar onze kelder gelokt, onder het mom dat hij opnieuw geschilderd was en officieel heropend werd. De mannen keken, zagen dat het goed was en verdwenen prompt naar de Lourdestuin.

Daar legde onze fotograaf een merkwaardig en tegelijk uniek ritueel vast. Sinds 1606 is het immers een traditie in het bisdom Antwerpen dat de nieuwe parochiepriester na twee jaar aan zijn voorganger een vragenlijst voorlegt met kwesties waar hij nog altijd geen oplossing voor heeft. Vanaf het begin van de 19de eeuw heeft de Sint-Pauluskerk deze traditie als kersverse parochiekerk van het Schipperskwartier overgenomen.

In het begin was de lijst op papier van goede kwaliteit, we koesteren deze 19de-eeuwse getuigenissen in het archief. Maar kijk eens op de foto uit 2022. Een coole jongeling overloopt met zijn iets oudere confrater op smartphone de vragenlijst die hij hem de vorige dag heeft bezorgd per WhatsApp en wijst op een heikele kwestie. De emeritus doet alsof hij niet goed kan volgen, maar dat is alleen om tijd te winnen voor zijn antwoord dat hij al twintig jaar kent. De twee mannen spelen hun rol perfect en genieten ervan, dat kan je alvast met zekerheid vaststellen op de foto.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven