Twee mannen in onzen hof

gepost op: 21 juni 2022

Wij moeten nogal wat doen om onze emeritus-pastoor en onze dominicaan-pastoor samen te brengen. Die namiddag in de lente hadden we ze naar onze kelder gelokt, onder het mom dat hij opnieuw geschilderd was en officieel heropend werd. De mannen keken, zagen dat het goed was en verdwenen prompt naar de Lourdestuin.

Daar legde onze fotograaf een merkwaardig en tegelijk uniek ritueel vast. Sinds 1606 is het immers een traditie in het bisdom Antwerpen dat de nieuwe parochiepriester na twee jaar aan zijn voorganger een vragenlijst voorlegt met kwesties waar hij nog altijd geen oplossing voor heeft. Vanaf het begin van de 19de eeuw heeft de Sint-Pauluskerk deze traditie als kersverse parochiekerk van het Schipperskwartier overgenomen.

In het begin was de lijst op papier van goede kwaliteit, we koesteren deze 19de-eeuwse getuigenissen in het archief. Maar kijk eens op de foto uit 2022. Een coole jongeling overloopt met zijn iets oudere confrater op smartphone de vragenlijst die hij hem de vorige dag heeft bezorgd per WhatsApp en wijst op een heikele kwestie. De emeritus doet alsof hij niet goed kan volgen, maar dat is alleen om tijd te winnen voor zijn antwoord dat hij al twintig jaar kent. De twee mannen spelen hun rol perfect en genieten ervan, dat kan je alvast met zekerheid vaststellen op de foto.

zondag 21 april, Erfgoeddag (gratis)

Erfgoeddag: thuis in Paulus

gepost op: 16 april 2024

Zak zondag 21 april tussen 14u en 17u af naar Sint-Paulus, waar onze vrijwilligers zich altijd een beetje ‘thuis’ voelen. Een huis wordt levend als mensen er samenkomen. Hoe verschillend we ook zijn, we voelen…

Lees meer

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven