zwaargewichten

Twee vrienden

gepost op: 12 december 2023

Twee dominicaanse zwaargewichten op deze prent. De man met de mijter is Albertus Magnus (ca.1200-1280), Duits filosoof en docent, bisschop van Regensburg en de dominicaan die de eerste Sint-Pauluskerk inwijdde in 1276. Later zal hij de paus vragen om weer docent te mogen worden, wat hem werd toegestaan.

Naast hem staat Thomas van Aquino (1225-1274). Hij schreef de Summa Theologica, een driedelig werk, één van de belangrijkste werken bij theologische studie. Paus Leo XIII zal in 1879 het ‘thomisme’ sterk aanbevelen aan de theologiestudenten. Zowel Albertus als Thomas werden later heilig verklaard.

Wat er in de banderole staat op de gravure is gissen. Thomas heeft een ganzenveer en een inktpot vast, tussen hen staat een groot boek, een boekdeel van de Summa Theologica. Twee dikke vrienden: of Albertus zwaarlijvig was, staat nergens beschreven maar van Thomas weten we dat hij twee koorbanken nodig had om op te zitten , een scheidingswand tussen twee koorbanken werd hiervoor weggenomen.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven