zwaargewichten

Twee vrienden

gepost op: 12 december 2023

Twee dominicaanse zwaargewichten op deze prent. De man met de mijter is Albertus Magnus (ca.1200-1280), Duits filosoof en docent, bisschop van Regensburg en de dominicaan die de eerste Sint-Pauluskerk inwijdde in 1276. Later zal hij de paus vragen om weer docent te mogen worden, wat hem werd toegestaan.

Naast hem staat Thomas van Aquino (1225-1274). Hij schreef de Summa Theologica, een driedelig werk, één van de belangrijkste werken bij theologische studie. Paus Leo XIII zal in 1879 het ‘thomisme’ sterk aanbevelen aan de theologiestudenten. Zowel Albertus als Thomas werden later heilig verklaard.

Wat er in de banderole staat op de gravure is gissen. Thomas heeft een ganzenveer en een inktpot vast, tussen hen staat een groot boek, een boekdeel van de Summa Theologica. Twee dikke vrienden: of Albertus zwaarlijvig was, staat nergens beschreven maar van Thomas weten we dat hij twee koorbanken nodig had om op te zitten , een scheidingswand tussen twee koorbanken werd hiervoor weggenomen.

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven