zwaargewichten

Twee vrienden

gepost op: 12 december 2023

Twee dominicaanse zwaargewichten op deze prent. De man met de mijter is Albertus Magnus (ca.1200-1280), Duits filosoof en docent, bisschop van Regensburg en de dominicaan die de eerste Sint-Pauluskerk inwijdde in 1276. Later zal hij de paus vragen om weer docent te mogen worden, wat hem werd toegestaan.

Naast hem staat Thomas van Aquino (1225-1274). Hij schreef de Summa Theologica, een driedelig werk, één van de belangrijkste werken bij theologische studie. Paus Leo XIII zal in 1879 het ‘thomisme’ sterk aanbevelen aan de theologiestudenten. Zowel Albertus als Thomas werden later heilig verklaard.

Wat er in de banderole staat op de gravure is gissen. Thomas heeft een ganzenveer en een inktpot vast, tussen hen staat een groot boek, een boekdeel van de Summa Theologica. Twee dikke vrienden: of Albertus zwaarlijvig was, staat nergens beschreven maar van Thomas weten we dat hij twee koorbanken nodig had om op te zitten , een scheidingswand tussen twee koorbanken werd hiervoor weggenomen.

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

zaterdag 27 juli, van 6u tot 18u, 12 uren non-stop muziek

Vexations

gepost op: 07 juni 2024

Met de uitvoering van Vexations in Sint-Paulus zorgen we voor drie primeurs. Voor zover we weten heeft nooit eerder één uitvoerder zich aan het project gewaagd en dan nog wel op verschillende instrumenten én op…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven