beiden bol van dynamiek

Van crabbelinge tot ‘Kruisdraging’ van Van Dyck

gepost op: 16 januari 2024

Nog tot 18 februari kan je in het museum Plantin-Moretus terecht voor de tentoonstelling ‘Van crabbelinge tot carton’, een overzicht van wie, waarom en hoe men in de 16de en 17de eeuw in onze streken tekende.

Zo’n ‘crabbelinge’ is de voorstudie van Van Dyck voor zijn ‘Kruisdraging’. Museum Plantin-Moretus omschrijft het werk zo: ‘Het is een tekening met pen in bruin, gewassen met bruine en lichtgrijze waterverf over een eerste opzet met zwart krijt op vergeeld wit papier, licht opgehoogd met witte dekverf. Verdeeld in ruiten. Opgeplakt.’ Met maar liefst tien schetsen, tekeningen en voorstudies, verspreid over de hele wereld, is dit negende schilderij uit de Rozenkransreeks één van de best gedocumenteerde van Van Dyck.

Zowel het schilderij als de tekeningen staan bol van dynamiek. Beiden slagen erin om verschillende momenten uit Christus’ Kruisweg in één beeld vast te leggen: Maria’s gelaat met tranen schuilt achter een opulente mantel, Simon van Cyrene staat klaar om Jezus te helpen bij het dragen van het kruis. De diagonale en parallelle lijnen van de hoofden en de armen van de beulen en de soldaten met hun hellebaarden omkaderen het emotionele tafereel dat letterlijk doorkruist wordt.

 

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven