beiden bol van dynamiek

Van crabbelinge tot ‘Kruisdraging’ van Van Dyck

gepost op: 16 januari 2024

Nog tot 18 februari kan je in het museum Plantin-Moretus terecht voor de tentoonstelling ‘Van crabbelinge tot carton’, een overzicht van wie, waarom en hoe men in de 16de en 17de eeuw in onze streken tekende.

Zo’n ‘crabbelinge’ is de voorstudie van Van Dyck voor zijn ‘Kruisdraging’. Museum Plantin-Moretus omschrijft het werk zo: ‘Het is een tekening met pen in bruin, gewassen met bruine en lichtgrijze waterverf over een eerste opzet met zwart krijt op vergeeld wit papier, licht opgehoogd met witte dekverf. Verdeeld in ruiten. Opgeplakt.’ Met maar liefst tien schetsen, tekeningen en voorstudies, verspreid over de hele wereld, is dit negende schilderij uit de Rozenkransreeks één van de best gedocumenteerde van Van Dyck.

Zowel het schilderij als de tekeningen staan bol van dynamiek. Beiden slagen erin om verschillende momenten uit Christus’ Kruisweg in één beeld vast te leggen: Maria’s gelaat met tranen schuilt achter een opulente mantel, Simon van Cyrene staat klaar om Jezus te helpen bij het dragen van het kruis. De diagonale en parallelle lijnen van de hoofden en de armen van de beulen en de soldaten met hun hellebaarden omkaderen het emotionele tafereel dat letterlijk doorkruist wordt.

 

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven