zwanger in het lijdensverhaal

Verkeerde volgorde

gepost op: 14 mei 2024

Alle kunstwerken hebben hun plaats in Sint-Paulus. Ze maken deel uit van een groots concept, een decennia overspannende visie. Millimeterwerk, correcte chronologie, perfecte afwerking, de beste kunstenaars. Daar is lang over nagedacht door beroemde dominicaanse koppen, Michaël Ophovius en Marius Ambrosius Capello, om er maar twee te noemen.

Tot in 1968 de nood de wet breekt. Wanneer Maria en Elisabeth, gevlucht voor het vuur en allebei zwanger, zich plots tussen de gruwel van het lijdensverhaal bevinden. De locatie klopt, het is de Kruiswegkapel. De symboliek klopt, in de geboorte van Christus ontstaat de link naar Zijn dood.

In april 1968 werden de kunstwerken van Sint-Paulus ferm door elkaar gerookt, maar wat een verhaal vol hoop en vertrouwen is er ontbrand.

2 juni Sacramentsdag

525 jaar Kapel van Venerabel

gepost op: 28 mei 2024

Het broederschap van het Venerabel (het H. Sacrament) viert op zondag 2 juni Sacramentsdag. Dit jaar heeft de viering een extra dimensie, want de kapel bestaat al minstens 525 jaar. De Kapel van Venerabel in…

Lees meer

een 'een reservoir van zes voet lang’

Hulde aan onze pompiers

gepost op: 21 mei 2024

In 1679 teisterde een grote brand onze Sint-Pauluskerk. Vooral het westelijke deel was beschadigd, maar wat verderop ging ook het toenmalige kerktorentje in de vlammen op, het stond er ocharmen net geen 50 jaar. ‘Elk…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven