zwanger in het lijdensverhaal

Verkeerde volgorde

gepost op: 14 mei 2024

Alle kunstwerken hebben hun plaats in Sint-Paulus. Ze maken deel uit van een groots concept, een decennia overspannende visie. Millimeterwerk, correcte chronologie, perfecte afwerking, de beste kunstenaars. Daar is lang over nagedacht door beroemde dominicaanse koppen, Michaël Ophovius en Marius Ambrosius Capello, om er maar twee te noemen.

Tot in 1968 de nood de wet breekt. Wanneer Maria en Elisabeth, gevlucht voor het vuur en allebei zwanger, zich plots tussen de gruwel van het lijdensverhaal bevinden. De locatie klopt, het is de Kruiswegkapel. De symboliek klopt, in de geboorte van Christus ontstaat de link naar Zijn dood.

In april 1968 werden de kunstwerken van Sint-Paulus ferm door elkaar gerookt, maar wat een verhaal vol hoop en vertrouwen is er ontbrand.

drie in éé0

Veel te veel mirakels

gepost op: 16 januari 2025

Pater Peter Vloers o.p. van het Antwerpse predikherenklooster gaf in 1658 het eerste deel uit van zijn ‘Wonderbaere Mirakelen van den H. Roosencrans’. Het beroemdste verhaal, ‘Handschrift wederom gegeven van de duyvel’ heeft Willem Kerricx…

Lees meer

'Zuiver mij'

Zelfopoffering

gepost op: 09 januari 2025

De pelikaan, die zijn jongen met zijn eigen bloed in leven houdt, is een symbool van Christus, die aan het kruis zijn bloed vergiet voor de mensheid. Giotto (1266-1337) is wellicht de eerste kunstenaar, die…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven