700 missen (!)

Voor het zielenheil

gepost op: 20 december 2022

Pieter Paul Rubens stierf op 30 mei 1640 in Antwerpen, hij was 63. Zijn vrouw Hélène Fourment (26 jaar) regelde de begrafenis. Aan de minderbroeders, predikheren, beggaarden, augustijnen, karmelieten en miniemen werden telkens drie gulden en twaalf stuivers betaald om mee te stappen in de begrafenisstoet en voor het lezen van twee missen in de Sint-Jacobskerk.

Aan broeder Paludanus (Philippus van den Poele), koster van het Antwerpse dominicanenklooster, betaalde Hélène Fourment 48 gulden voor het lezen van 100 missen in de Sint-Pauluskerk voor haar overleden echtgenoot.

Niet alleen in de Sint-Pauluskerk werden missen opgedragen voor de overleden Pieter-Paul Rubens. In totaal werden er 700 missen in verschillende kerken van de stad voor zijn zielenheil gelezen. De kans dat de grootste Antwerpse schilder daarmee het vagevuur ontliep, schatten we erg hoog in.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven