700 missen (!)

Voor het zielenheil

gepost op: 20 december 2022

Pieter Paul Rubens stierf op 30 mei 1640 in Antwerpen, hij was 63. Zijn vrouw Hélène Fourment (26 jaar) regelde de begrafenis. Aan de minderbroeders, predikheren, beggaarden, augustijnen, karmelieten en miniemen werden telkens drie gulden en twaalf stuivers betaald om mee te stappen in de begrafenisstoet en voor het lezen van twee missen in de Sint-Jacobskerk.

Aan broeder Paludanus (Philippus van den Poele), koster van het Antwerpse dominicanenklooster, betaalde Hélène Fourment 48 gulden voor het lezen van 100 missen in de Sint-Pauluskerk voor haar overleden echtgenoot.

Niet alleen in de Sint-Pauluskerk werden missen opgedragen voor de overleden Pieter-Paul Rubens. In totaal werden er 700 missen in verschillende kerken van de stad voor zijn zielenheil gelezen. De kans dat de grootste Antwerpse schilder daarmee het vagevuur ontliep, schatten we erg hoog in.

als 'knoop' in een kelk

Merkwaardige ruil

gepost op: 26 september 2023

In 1943 laat pastoor Louis Van Bostraeten een kelk maken voor zijn ouders Petrus Van Bostraeten en Catharina De Vos. En geloof het of niet: hij liet de goudsmid als ‘knoop’ een zilveren Paulusbeeldje uit…

Lees meer

Muziek in een verdwenen Utopia

gepost op: 22 september 2023

Op zaterdag 7 oktober is het weer muziek troef in de Sint-Pauluskerk. Drie musici brengen prachtige klanken met Italiaanse toets in een zevental werken uit de 17de eeuw. Dat doen ze op ‘flauti diversi’ (Bart…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven