700 missen (!)

Voor het zielenheil

gepost op: 20 december 2022

Pieter Paul Rubens stierf op 30 mei 1640 in Antwerpen, hij was 63. Zijn vrouw Hélène Fourment (26 jaar) regelde de begrafenis. Aan de minderbroeders, predikheren, beggaarden, augustijnen, karmelieten en miniemen werden telkens drie gulden en twaalf stuivers betaald om mee te stappen in de begrafenisstoet en voor het lezen van twee missen in de Sint-Jacobskerk.

Aan broeder Paludanus (Philippus van den Poele), koster van het Antwerpse dominicanenklooster, betaalde Hélène Fourment 48 gulden voor het lezen van 100 missen in de Sint-Pauluskerk voor haar overleden echtgenoot.

Niet alleen in de Sint-Pauluskerk werden missen opgedragen voor de overleden Pieter-Paul Rubens. In totaal werden er 700 missen in verschillende kerken van de stad voor zijn zielenheil gelezen. De kans dat de grootste Antwerpse schilder daarmee het vagevuur ontliep, schatten we erg hoog in.

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

van 1 juli tot 31 augustus - Zoek de schatkist met Paulientje de bellenblazer

Schat van Vlieg

gepost op: 01 juli 2024

Tijdens de zomervakantie, van maandag 1 juli tot zaterdag 31 augustus kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar samen met hun (groot)ouders, tantes, nonkels, vrienden op zoek gaan naar de schat van Vlieg in Sint-Paulus….

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven