700 missen (!)

Voor het zielenheil

gepost op: 20 december 2022

Pieter Paul Rubens stierf op 30 mei 1640 in Antwerpen, hij was 63. Zijn vrouw Hélène Fourment (26 jaar) regelde de begrafenis. Aan de minderbroeders, predikheren, beggaarden, augustijnen, karmelieten en miniemen werden telkens drie gulden en twaalf stuivers betaald om mee te stappen in de begrafenisstoet en voor het lezen van twee missen in de Sint-Jacobskerk.

Aan broeder Paludanus (Philippus van den Poele), koster van het Antwerpse dominicanenklooster, betaalde Hélène Fourment 48 gulden voor het lezen van 100 missen in de Sint-Pauluskerk voor haar overleden echtgenoot.

Niet alleen in de Sint-Pauluskerk werden missen opgedragen voor de overleden Pieter-Paul Rubens. In totaal werden er 700 missen in verschillende kerken van de stad voor zijn zielenheil gelezen. De kans dat de grootste Antwerpse schilder daarmee het vagevuur ontliep, schatten we erg hoog in.

Twee grote geesten

Op heterdaad betrapt

gepost op: 24 januari 2023

We vermoedden al enige tijd dat hij ’s nachts in de Sint-Pauluskerk ronddwaalde. Een verfspatje onder de ‘Aanbidding van de herders’, een kleine retouche met nog natte verf aan ‘De geseling’ en een minuscule correctie…

Lees meer

Geen kat die zijn weg vindt

Nummer 1784

gepost op: 17 januari 2023

Prior Peltiers van het voormalige dominicanenklooster in het Schipperskwartier was al meer dan vijf jaar overleden, toen Antwerps belastingontvanger Sicotti in 1827 dacht: ‘We sturen die mens nog eens een aanslagbiljet’. Het verzoek tot betaling…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven