125 jaar geleden

Wegdromen bij een glasplaat

gepost op: 1 maart 2022

Op de Facebookpagina “Antwerpen in foto en film vroeger” werd een foto geplaatst van Antwerpen, genomen vanop de toren van de kathedraal. Het is een foto op glasplaat.

In 1895 ontvangt de stad het legaat R. Joostens voor de verfraaiïng van de Grote Markt. Op de foto staan de huizen voor de verfraaiïng, wat laat vermoeden dat de foto voor 1895 werd genomen.

Helemaal links bovenaan staat het kerkje van Sint-Jan-de-Doper van het verdwenen polderdorp Oosterweel (Austruweel). De toren staat er nu nog, omringd door containers. De witte gebouwen rechts daarvan zijn de overblijfselen van het Noordkasteel.

Imposant aanwezig is de Sint-Pauluskerk. De bekroning van de westgevel naar ontwerp van architect A. Kockerols moet nog gebeuren.

Op 6 september 1889 zal de ontploffing van de kruitfabriek Corvilain in Austruweel heel de schipperswijk teisteren. Tachtig ton buskruit ontploft , er vallen 84 doden en honderden gewonden.

De Sint-Pauluskerk minstens 125 jaar terug in de tijd…

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven