125 jaar geleden

Wegdromen bij een glasplaat

gepost op: 1 maart 2022

Op de Facebookpagina “Antwerpen in foto en film vroeger” werd een foto geplaatst van Antwerpen, genomen vanop de toren van de kathedraal. Het is een foto op glasplaat.

In 1895 ontvangt de stad het legaat R. Joostens voor de verfraaiïng van de Grote Markt. Op de foto staan de huizen voor de verfraaiïng, wat laat vermoeden dat de foto voor 1895 werd genomen.

Helemaal links bovenaan staat het kerkje van Sint-Jan-de-Doper van het verdwenen polderdorp Oosterweel (Austruweel). De toren staat er nu nog, omringd door containers. De witte gebouwen rechts daarvan zijn de overblijfselen van het Noordkasteel.

Imposant aanwezig is de Sint-Pauluskerk. De bekroning van de westgevel naar ontwerp van architect A. Kockerols moet nog gebeuren.

Op 6 september 1889 zal de ontploffing van de kruitfabriek Corvilain in Austruweel heel de schipperswijk teisteren. Tachtig ton buskruit ontploft , er vallen 84 doden en honderden gewonden.

De Sint-Pauluskerk minstens 125 jaar terug in de tijd…

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven