De wet Poullet

Werkbeurs op Sint-Paulus

gepost op: 4 oktober 2021

De wet Poullet van 19 mei 1914 introduceerde de leerplicht voor alle kinderen tussen 6 en 12 jaar en stipuleerde dat de leerplicht vlug zou verhoogd worden.

Op Sint-Paulus was de ‘Patronage’ actief, een sociale parochiale jeugdwerking (1843-1935) die erop gericht was jonge mensen een gezonde en opvoedende ontspanning te geven, zodat ze niet te veel op straat rondhingen.

Iedere zondagavond werden tijdens een bijeenkomst van de patronage openstaande plaatsen bekendgemaakt, voor kinderen vanaf 13 jaar die geen werk vonden. Met de volgende raadgeving:

Plaats uw kinderen niet dan op goede winkels. De ondervinding heeft ons geleerd dat een braaf jongeling spoedig den goeden weg verliest wanneer hij geplaatst wordt bij goddeloze bazen en te midden van slechte werkgezellen.

De 13de verjaardag was voor velen het einde van hun kindertijd.

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven