De wet Poullet

Werkbeurs op Sint-Paulus

gepost op: 4 oktober 2021

De wet Poullet van 19 mei 1914 introduceerde de leerplicht voor alle kinderen tussen 6 en 12 jaar en stipuleerde dat de leerplicht vlug zou verhoogd worden.

Op Sint-Paulus was de ‘Patronage’ actief, een sociale parochiale jeugdwerking (1843-1935) die erop gericht was jonge mensen een gezonde en opvoedende ontspanning te geven, zodat ze niet te veel op straat rondhingen.

Iedere zondagavond werden tijdens een bijeenkomst van de patronage openstaande plaatsen bekendgemaakt, voor kinderen vanaf 13 jaar die geen werk vonden. Met de volgende raadgeving:

Plaats uw kinderen niet dan op goede winkels. De ondervinding heeft ons geleerd dat een braaf jongeling spoedig den goeden weg verliest wanneer hij geplaatst wordt bij goddeloze bazen en te midden van slechte werkgezellen.

De 13de verjaardag was voor velen het einde van hun kindertijd.

op een simpele manier

Stromend water

gepost op: 13 oktober 2021

In de hal net voor de arduinen trap die naar de slaapzaal van de dominicanen leidt, staat een arduinen wasbekken. De broeders die na het werk in de moestuin terugkeerden, konden er hun handen wassen….

Lees meer

een bagel of donut

De bakkersrekening – maart 1794

gepost op: 11 oktober 2021

Op het einde van de maand brengt Elisabeth Segers de rekening van haar vader bakker Peter Segers naar pater provisor van het Sint-Paulusconvent van Antwerpen. De rekening wordt bewaard in ons archief. Zo komen we…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven