De wet Poullet

Werkbeurs op Sint-Paulus

gepost op: 4 oktober 2021

De wet Poullet van 19 mei 1914 introduceerde de leerplicht voor alle kinderen tussen 6 en 12 jaar en stipuleerde dat de leerplicht vlug zou verhoogd worden.

Op Sint-Paulus was de ‘Patronage’ actief, een sociale parochiale jeugdwerking (1843-1935) die erop gericht was jonge mensen een gezonde en opvoedende ontspanning te geven, zodat ze niet te veel op straat rondhingen.

Iedere zondagavond werden tijdens een bijeenkomst van de patronage openstaande plaatsen bekendgemaakt, voor kinderen vanaf 13 jaar die geen werk vonden. Met de volgende raadgeving:

Plaats uw kinderen niet dan op goede winkels. De ondervinding heeft ons geleerd dat een braaf jongeling spoedig den goeden weg verliest wanneer hij geplaatst wordt bij goddeloze bazen en te midden van slechte werkgezellen.

De 13de verjaardag was voor velen het einde van hun kindertijd.

Kolen of haringen

gepost op: 26 maart 2024

De Koolvliet was een van de meest pittoreske plaatsen in Antwerpen. Je hoeft niet lang te zoeken naar een tekening, schilderij of foto van deze plek, vaak met de Sint-Pauluskerk op de achtergrond. Deze aquarel…

Lees meer

11u én 29 rijtuigen

Koning der patatbakkers

gepost op: 19 maart 2024

Welgemeende excuses aan onze noorderburen, omdat ik hen altijd uitlach met hun ‘patat’ als ze onze ‘frieten’ bedoelen. Het Handelsblad van Antwerpen publiceerde in mei 1861 een overlijdensbericht waarin de lijkdienst van Dhr. Descamps in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven