De wet Poullet

Werkbeurs op Sint-Paulus

gepost op: 4 oktober 2021

De wet Poullet van 19 mei 1914 introduceerde de leerplicht voor alle kinderen tussen 6 en 12 jaar en stipuleerde dat de leerplicht vlug zou verhoogd worden.

Op Sint-Paulus was de ‘Patronage’ actief, een sociale parochiale jeugdwerking (1843-1935) die erop gericht was jonge mensen een gezonde en opvoedende ontspanning te geven, zodat ze niet te veel op straat rondhingen.

Iedere zondagavond werden tijdens een bijeenkomst van de patronage openstaande plaatsen bekendgemaakt, voor kinderen vanaf 13 jaar die geen werk vonden. Met de volgende raadgeving:

Plaats uw kinderen niet dan op goede winkels. De ondervinding heeft ons geleerd dat een braaf jongeling spoedig den goeden weg verliest wanneer hij geplaatst wordt bij goddeloze bazen en te midden van slechte werkgezellen.

De 13de verjaardag was voor velen het einde van hun kindertijd.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven