Jezus ziet er niet direct boos uit

Willem Schaeken, een vergeten tekening van een vergeten kunstenaar

gepost op: 25 oktober 2021

Verleden week bladerde ik nog eens door de replica van het ‘Guldenboek van de broederschap van de Veertiendaegsche Berechting’. U zou dat de bij uw volgende bezoek aan de Antwerpse Sint-Pauluskerk ook eens moeten doen.

Mijnheer Dierks wordt in 1818 tot prefect van de broederschap gekozen. Gewoonlijk refereert de tekening in het guldenboek naar de voornaam van de prefect van het betreffende jaar, maar de voornaam van mijnheer Dierks wordt niet onthuld en de scène op de tekening deed niet direct een bel rinkelen.

Ik dacht eerst dat het ging om de verdrijving van de wisselaars en andere handelaars uit de tempel, maar Jezus ziet er niet direct boos uit en de afbeelding straalt eerder rust en kalmte uit. Nochtans zien we rechtsonder een man gevallen muntstukken in een zak overhevelen en aan de tafel boven hem vindt duidelijk een transactie plaats.

Nee, Willem Schaeken heeft in 1818 een roeping getekend en nog wel één door Jezus zelf. We vinden het zeer korte verhaal in het evangelie van de persoonlijk betrokken Mattheus, hoofdstuk 9: “Jezus ging vandaar verder en zag iemand in het tolhuis zitten, die Mattheüs heette; en Hij zei tegen hem: Volg Mij! En hij stond op en volgde Hem. En het gebeurde, toen Hij in het huis van Mattheüs aanlag, zie, veel tollenaars en zondaars kwamen en lagen met Jezus en Zijn discipelen aan. En toen de Farizeeën dat zagen, zeiden zij tegen Zijn discipelen: Waarom eet uw Meester met de tollenaars en zondaars? Maar Jezus, Die dat hoorde, zei tegen hen:

Wie gezond zijn, hebben geen dokter nodig, maar wie ziek zijn wel. Maar ga heen en leer wat het betekent: “Ik wil barmhartigheid en geen offer, want Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen tot bekering te roepen, maar zondaars”.

Ik denk dat prefect Dierks “Mattheus” als voornaam had.

Willem Schaeken (1754 – 1830) werd geboren in Weert en maakte de obligate studiereis naar Italië, waarna hij lesgaf aan de Antwerpse Academie. Hij was de leermeester van Van Bree.

naast een Peugeot en een eendje

Ford Capri

gepost op: 23 april 2024

Nog voor ik een officieel rijbewijs verwierf, had ik in de haven al honderden kilometers rijervaring achter de rug. Agence Maritime Anversoise, waar ik als loopjongen voor werkte, verscheepte auto’s van Ford in Keulen via…

Lees meer

zondag 21 april, Erfgoeddag (gratis)

Erfgoeddag: thuis in Paulus

gepost op: 16 april 2024

Zak zondag 21 april tussen 14u en 17u af naar Sint-Paulus, waar onze vrijwilligers zich altijd een beetje ‘thuis’ voelen. Een huis wordt levend als mensen er samenkomen. Hoe verschillend we ook zijn, we voelen…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven