Een merkwaardig duo

Windvalk

gepost op: 10 mei 2022

De vergulde windhaan op de toren van de Sint-Pauluskerk heeft er een gevleugelde vriend bij. Je hebt wel een telelens van om en bij zeven meter nodig om het merkwaardige duo samen te kunnen fotograferen.
Maarten Mortier van ‘Ardea Roofvogel -en Uilenwerking’ stelde zich verleden week strategisch op in onze Lourdestuin en maakte prachtige beelden van de slechtvalk op en rond onze toren. Hij voegde er ook een boeiende uitleg bij: ‘Twee jaar geleden merkten we dat er regelmatig een koppeltje slechtvalken op jullie kerk zit. Bijna dagelijks observeer en bestudeer ik een 6-tal koppels slechtvalken in en rond Antwerpen.
Onze vogelwerkgroep plaatst ook nestkasten voor roofvogels en uilen. Als er jongen geboren worden dan krijgen die, indien mogelijk, een ring om een poot voor wetenschappelijk onderzoek.
Het koppel dat bij jullie zit zien we ook regelmatig op de Kathedraal, de Boerentoren en het Loodswezen zitten. Vorig jaar was het een raadsel of ze ergens een nest hadden. Slechtvalken leggen hun eieren niet in een nest van takken maar gewoon op een gebouw tussen wat vuil of wat kiezels. Kerken zijn geliefde plekken.
Vanaf maart kunnen er eieren gelegd worden. Ik blijf regelmatig de kerk observeren maar indien jullie een vermoeden hebben dat er ergens op de site gebroed wordt dan horen wij het graag.’
Niet dus, hopelijk volgend jaar mee geluk. Als je één van onze tuinen binnenwandelt kijk dan altijd even omhoog en met wat geluk zie je onze slechtvalk in actie!
In een zomeruitgave van Paullus komen we terug met een uitgebreid artikel waarin we hopelijk een blijde gebeurtenis mogen aankondigen.
foto’s: Maarten Mortier

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven