Een merkwaardig duo

Windvalk

gepost op: 10 mei 2022

De vergulde windhaan op de toren van de Sint-Pauluskerk heeft er een gevleugelde vriend bij. Je hebt wel een telelens van om en bij zeven meter nodig om het merkwaardige duo samen te kunnen fotograferen.
Maarten Mortier van ‘Ardea Roofvogel -en Uilenwerking’ stelde zich verleden week strategisch op in onze Lourdestuin en maakte prachtige beelden van de slechtvalk op en rond onze toren. Hij voegde er ook een boeiende uitleg bij: ‘Twee jaar geleden merkten we dat er regelmatig een koppeltje slechtvalken op jullie kerk zit. Bijna dagelijks observeer en bestudeer ik een 6-tal koppels slechtvalken in en rond Antwerpen.
Onze vogelwerkgroep plaatst ook nestkasten voor roofvogels en uilen. Als er jongen geboren worden dan krijgen die, indien mogelijk, een ring om een poot voor wetenschappelijk onderzoek.
Het koppel dat bij jullie zit zien we ook regelmatig op de Kathedraal, de Boerentoren en het Loodswezen zitten. Vorig jaar was het een raadsel of ze ergens een nest hadden. Slechtvalken leggen hun eieren niet in een nest van takken maar gewoon op een gebouw tussen wat vuil of wat kiezels. Kerken zijn geliefde plekken.
Vanaf maart kunnen er eieren gelegd worden. Ik blijf regelmatig de kerk observeren maar indien jullie een vermoeden hebben dat er ergens op de site gebroed wordt dan horen wij het graag.’
Niet dus, hopelijk volgend jaar mee geluk. Als je één van onze tuinen binnenwandelt kijk dan altijd even omhoog en met wat geluk zie je onze slechtvalk in actie!
In een zomeruitgave van Paullus komen we terug met een uitgebreid artikel waarin we hopelijk een blijde gebeurtenis mogen aankondigen.
foto’s: Maarten Mortier

Vol spanning

Chiaroscuro

gepost op: 16 augustus 2022

We vertellen aan de bezoekers van de Sint-Pauluskerk dat Pieter Pauwel Rubens de techniek van het clair-obscur bestudeerd heeft in Italië en hem vervolgens heeft toegepast op de vroege werken die hij schilderde voor de…

Lees meer

Dinsdag 16 augustus om 15uur

Orgelconcert met Malcolm Archer FRCO

gepost op: 14 augustus 2022

Op dinsdag 16 augustus mogen we Malcolm Archer (GB) in onze kerk verwelkomen. Archer is een grote naam binnen het organistenlandschap en de kerkmuziek. Zo was hij organist en muziekdirecteur bij drie Engelse kathedralen: Bristol,…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven