Polyglot bidden met onze Indische dominicanen

Zaterdag 13 augustus – Nacht van de Kerken

gepost op: 12 augustus 2022

Net voor Moederkesdag vindt de elfde editie van de ‘Nacht van de Kerken’ plaats. Thema dit jaar is ‘Oecumene: samen kerk’. Bij Sint-Paulus zorgen we voor een bijzondere opendeurdag met een exotische spraaksymfonie.

Onze drie Indische predikbroeders laten ons op zaterdag 13 augustus kennismaken met twee andere talen: het Malayalam, de taal van Kerala en het Syriac, gebruikt in de Syro-Malabarkerk.

De drie Indische broeders die nu in het Antwerpse dominicanenklooster wonen, behoorden oorspronkelijk alle drie tot de Syro-Malabarkerk. ‘Maar toen we toetraden tot de orde van de dominicanen, werden we ‘opgevoed’ in de Latijnse traditie’, aldus Kiran. De broeders zullen de Ramscha dus bidden in twee talen, Ramscha is de naam voor vespers in de Syro-Malabarkerk. Om het nog wat ingewikkelder te maken: ‘Malabarchristenen’ is een andere naam voor ‘Thomaschristenen’. Volgens de overlevering werd hun kerk door de apostel Thomas gesticht rond 50 na Christus. De deelstaat Kerala in het zuiden van India, het hart van de Syro-Malabarkerk, telt circa vijf miljoen christenen.

Iedereen is welkom om deel te nemen aan dit avondgebed. Samen bidden vanuit verschillende tradities en in verschillende talen, betekent ‘samen kerk vormen’. Op die manier wordt het thema van deze ‘Nacht’ in praktijk gebracht.

Praktisch:

De kerk is open van 19u tot 23u, gratis.
Een gebedsmoment duurt een 20-tal minuten. We starten om 19u15 in het koorgestoelte. Om 21 uur krijgen we een herhaling.

Na de gebedsdienst kunnen we telkens luisteren naar een uniek klank- en zangmoment door Valerie Van Roey. Wie haar een paar jaar geleden mocht beluisteren tijdens de Museumnacht, weet dat zij met haar klankschalen en stem een uitzonderlijk boeiende sfeer weet te creëren.

Vind alle informeren via Topa.be

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven