De symboliek volgt later wel

Zeepbellen en daglelies

gepost op: 8 augustus 2023

Paulientje de bellenblazer is het figuurtje dat tijdens de zomervakantie jonge schattenzoekers op weg helpt naar de schatkist in Sint-Paulus. Het project ‘Schatten van Vlieg’ laat kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met het Vlaamse en Brusselse kunstpatrimonium.

Paulientje is gebaseerd op twee 17de-eeuwse bellenblazers, die afgebeeld staan op de lambrisering aan de noordelijke muur van onze kerk, net onder de schilderijenreeks van de 15 mysteriën. De zeepbellen zweven omhoog tot ze bijna de vogels raken en zelfs de wolken bovenaan.

De eerste daglelie van het jaar, die ik deze ochtend in de tuin zag pronken, deed me denken aan de symboliek van die zeepbellen in Sint-Paulus. Net zoals de daglelies benadrukken ze de vergankelijkheid van het leven. Als je ze ziet in volle schoonheid, kleurrijk, stralend en sterk, dan lijkt het of ze altijd zullen blijven bestaan. Net zoals ons leven, tot de bel plots barst of de bloem gedurende de nacht verwelkt.

We laten de jonge schattenzoekers tellen hoeveel zeepbellen de twee blazers produceren. De vakantie is gemaakt voor zomers plezier, met houten zeepbellen die wel voor eeuwig lijken te bestaan. Laat de kinderen maar plezier maken, de symboliek volgt later wel.

als 'knoop' in een kelk

Merkwaardige ruil

gepost op: 26 september 2023

In 1943 laat pastoor Louis Van Bostraeten een kelk maken voor zijn ouders Petrus Van Bostraeten en Catharina De Vos. En geloof het of niet: hij liet de goudsmid als ‘knoop’ een zilveren Paulusbeeldje uit…

Lees meer

Muziek in een verdwenen Utopia

gepost op: 22 september 2023

Op zaterdag 7 oktober is het weer muziek troef in de Sint-Pauluskerk. Drie musici brengen prachtige klanken met Italiaanse toets in een zevental werken uit de 17de eeuw. Dat doen ze op ‘flauti diversi’ (Bart…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven