De symboliek volgt later wel

Zeepbellen en daglelies

gepost op: 8 augustus 2023

Paulientje de bellenblazer is het figuurtje dat tijdens de zomervakantie jonge schattenzoekers op weg helpt naar de schatkist in Sint-Paulus. Het project ‘Schatten van Vlieg’ laat kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met het Vlaamse en Brusselse kunstpatrimonium.

Paulientje is gebaseerd op twee 17de-eeuwse bellenblazers, die afgebeeld staan op de lambrisering aan de noordelijke muur van onze kerk, net onder de schilderijenreeks van de 15 mysteriën. De zeepbellen zweven omhoog tot ze bijna de vogels raken en zelfs de wolken bovenaan.

De eerste daglelie van het jaar, die ik deze ochtend in de tuin zag pronken, deed me denken aan de symboliek van die zeepbellen in Sint-Paulus. Net zoals de daglelies benadrukken ze de vergankelijkheid van het leven. Als je ze ziet in volle schoonheid, kleurrijk, stralend en sterk, dan lijkt het of ze altijd zullen blijven bestaan. Net zoals ons leven, tot de bel plots barst of de bloem gedurende de nacht verwelkt.

We laten de jonge schattenzoekers tellen hoeveel zeepbellen de twee blazers produceren. De vakantie is gemaakt voor zomers plezier, met houten zeepbellen die wel voor eeuwig lijken te bestaan. Laat de kinderen maar plezier maken, de symboliek volgt later wel.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven