Alles is herkenbaar
gepost op: 2 augustus 2022
Een deel van de collectie van het Prentenkabinet wordt gevormd door tekeningen van Jozef Linnig (1815-1891). Hij tekent zijn leven lang alle mogelijke hoekjes van de stad. Hij vertrekt vaak van potloodschetsen die hij vervolgens in aquarel en uiteindelijk in etsen uitwerkt.
In 1845 tekent hij vanuit de korte Doornikstraat een stuk van de Sint-Paulussite. De voorgevel van de kerk is nog de oude gevel, pas in het laatste kwart van de 19de eeuw kreeg de voorgevel zijn huidige uitzicht . In 1889 teistert de ontploffing van de Corvilain-kruitfabriek ramen en daken. Dankzij de neogotische trend wordt de voorgevel door François Baeckelmans volgens het oorspronkelijk gotische uitzicht heropgebouwd (1895-1901).
Het huis op de hoek Zwartzusterstraat/ Korte Doornikstraat wordt in 1848 afgebroken en vervangen door een neoclassicistisch winkelhuis naar ontwerp van architect Ferdinand Berckmans. Het huis daarnaast heeft grotendeels zijn oude voorgevel bewaard.
Onze huisfotograaf Eddy Van den bossche heeft meer van 150 jaar later op dezelfde plaats een foto genomen. Natuurlijk zijn er verschillen maar alles is heel herkenbaar.
drie in éé0
Pater Peter Vloers o.p. van het Antwerpse predikherenklooster gaf in 1658 het eerste deel uit van zijn ‘Wonderbaere Mirakelen van den H. Roosencrans’. Het beroemdste verhaal, ‘Handschrift wederom gegeven van de duyvel’ heeft Willem Kerricx…
Lees meer'Zuiver mij'
De pelikaan, die zijn jongen met zijn eigen bloed in leven houdt, is een symbool van Christus, die aan het kruis zijn bloed vergiet voor de mensheid. Giotto (1266-1337) is wellicht de eerste kunstenaar, die…
Lees meerNieuwsbrief
We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.