Alles is herkenbaar

Zoek de verschillen

gepost op: 2 augustus 2022

Een deel van de collectie van het Prentenkabinet wordt gevormd door tekeningen van Jozef Linnig (1815-1891). Hij tekent zijn leven lang alle mogelijke hoekjes van de stad. Hij vertrekt vaak van potloodschetsen die hij vervolgens in aquarel en uiteindelijk in etsen uitwerkt.

In 1845 tekent hij vanuit de korte Doornikstraat een stuk van de Sint-Paulussite. De voorgevel van de kerk is nog de oude gevel, pas in het laatste kwart van de 19de eeuw kreeg de voorgevel zijn huidige uitzicht . In 1889 teistert de ontploffing van de Corvilain-kruitfabriek ramen en daken. Dankzij de neogotische trend wordt de voorgevel door François Baeckelmans volgens het oorspronkelijk gotische uitzicht heropgebouwd (1895-1901).

Het huis op de hoek Zwartzusterstraat/ Korte Doornikstraat wordt in 1848 afgebroken en vervangen door een neoclassicistisch winkelhuis naar ontwerp van architect Ferdinand Berckmans. Het huis daarnaast heeft grotendeels zijn oude voorgevel bewaard.

Onze huisfotograaf Eddy Van den bossche heeft meer van 150 jaar later op dezelfde plaats een foto genomen. Natuurlijk zijn er verschillen maar alles is heel herkenbaar.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven