Alles is herkenbaar

Zoek de verschillen

gepost op: 2 augustus 2022

Een deel van de collectie van het Prentenkabinet wordt gevormd door tekeningen van Jozef Linnig (1815-1891). Hij tekent zijn leven lang alle mogelijke hoekjes van de stad. Hij vertrekt vaak van potloodschetsen die hij vervolgens in aquarel en uiteindelijk in etsen uitwerkt.

In 1845 tekent hij vanuit de korte Doornikstraat een stuk van de Sint-Paulussite. De voorgevel van de kerk is nog de oude gevel, pas in het laatste kwart van de 19de eeuw kreeg de voorgevel zijn huidige uitzicht . In 1889 teistert de ontploffing van de Corvilain-kruitfabriek ramen en daken. Dankzij de neogotische trend wordt de voorgevel door Fran├žois Baeckelmans volgens het oorspronkelijk gotische uitzicht heropgebouwd (1895-1901).

Het huis op de hoek Zwartzusterstraat/ Korte Doornikstraat wordt in 1848 afgebroken en vervangen door een neoclassicistisch winkelhuis naar ontwerp van architect Ferdinand Berckmans. Het huis daarnaast heeft grotendeels zijn oude voorgevel bewaard.

Onze huisfotograaf Eddy Van den bossche heeft meer van 150 jaar later op dezelfde plaats een foto genomen. Natuurlijk zijn er verschillen maar alles is heel herkenbaar.

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven