Alles is herkenbaar

Zoek de verschillen

gepost op: 2 augustus 2022

Een deel van de collectie van het Prentenkabinet wordt gevormd door tekeningen van Jozef Linnig (1815-1891). Hij tekent zijn leven lang alle mogelijke hoekjes van de stad. Hij vertrekt vaak van potloodschetsen die hij vervolgens in aquarel en uiteindelijk in etsen uitwerkt.

In 1845 tekent hij vanuit de korte Doornikstraat een stuk van de Sint-Paulussite. De voorgevel van de kerk is nog de oude gevel, pas in het laatste kwart van de 19de eeuw kreeg de voorgevel zijn huidige uitzicht . In 1889 teistert de ontploffing van de Corvilain-kruitfabriek ramen en daken. Dankzij de neogotische trend wordt de voorgevel door François Baeckelmans volgens het oorspronkelijk gotische uitzicht heropgebouwd (1895-1901).

Het huis op de hoek Zwartzusterstraat/ Korte Doornikstraat wordt in 1848 afgebroken en vervangen door een neoclassicistisch winkelhuis naar ontwerp van architect Ferdinand Berckmans. Het huis daarnaast heeft grotendeels zijn oude voorgevel bewaard.

Onze huisfotograaf Eddy Van den bossche heeft meer van 150 jaar later op dezelfde plaats een foto genomen. Natuurlijk zijn er verschillen maar alles is heel herkenbaar.

Vol spanning

Chiaroscuro

gepost op: 16 augustus 2022

We vertellen aan de bezoekers van de Sint-Pauluskerk dat Pieter Pauwel Rubens de techniek van het clair-obscur bestudeerd heeft in Italië en hem vervolgens heeft toegepast op de vroege werken die hij schilderde voor de…

Lees meer

Dinsdag 16 augustus om 15uur

Orgelconcert met Malcolm Archer FRCO

gepost op: 14 augustus 2022

Op dinsdag 16 augustus mogen we Malcolm Archer (GB) in onze kerk verwelkomen. Archer is een grote naam binnen het organistenlandschap en de kerkmuziek. Zo was hij organist en muziekdirecteur bij drie Engelse kathedralen: Bristol,…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven