aan offerblokken geen gebrel
gepost op: 21 november 2024
In de Sint-Pauluskerk is er geen gebrek aan offerblokken. Je hebt keuze in overvloed waar je een milde gift wilt deponeren. De gleuven van enkele offerblokken zijn geblokkeerd, dus het is wel even zoeken. Zo kun je vandaag niet meer terecht voor een gift, opgedragen aan Johannes Nepomucenus.
Mogelijk hing het beeld van Nepomucenus, met kruis en palmtak, boven het offerblok in de kerk. Nu staat het wat verloren in de pandgang. De traditie om de heilige te vereren kwam, samen met zijn beeld, van de bouwvallige Sint-Walburgiskerk naar Sint-Paulus in de 19de eeuw.
Johannes Nepomucenus werkte als biechtvader aan het hof van koning Vaclav in Praag. Hij weigerde de koning te vertellen wat koningin Johanna aan hem had gebiecht. De vorst kon dat niet appreciƫren en liet Nepomucenus van een brug in de Moldau werpen. De zwijgplicht, het bewaren van het biechtgeheim, had hem het leven gekost.
Zijn tong bleek niet vergaan, toen in 1719 zijn graf in de kathedraal geopend werd. Hij werd heilig verklaard in 1729. Nepomucenus werd vereerd om bescherming tegen gevaren op het water, zoals verdrinking. In heel wat Europese steden vind je zijn beeld op een brug.
Er staat nog een haag met een hek rond de tuin aan de Sint-Paulusstraat, terwijl in het decennium voor de Eerste Wereldoorlog de broederschap van het Heilig Sacrament plechtig poseert voor deze foto. Pastoor Coppens…
Lees meerIn galerie De Rossaert aan de Nosestraat loopt tot 5 januari een tentoonstelling over het werk van Henri De Braekeleer, waarbij een schilderij uit 1867 van onze calvarietuin. De Braekeleers oom, Henri Leys, zette vermoedelijk…
Lees meerNieuwsbrief
We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.