Open Monumentendag, dat jaarlijks plaatsvindt de tweede zondag van september, is een organisatie van Open Monumenten, een initiatief van Herita vzw. Herita versterkt en stimuleert het draagvlak voor erfgoed in Vlaanderen. Zij brengt erfgoedactoren samen, ontwikkelt onroerend erfgoed en engageert het brede publiek.
De Sint-Paulusgemeenschap is al verschillende jaren een enthousiaste deelnemer van dit evenement, waarop altijd meer dan 1000 mensen naartoe komen. De Sint-Paulusvrienden vzw zorgt voor de lokale invulling van het jaarthema.
De Sint-Pauluskerk verwierf enkele jaren eerder ‘Hyacinthus vereert Onze lieve Vrouw’ van de Italiaanse schilder J.B. Trotti. De restauratie van dit schilderij wordt op deze Open Monumentendag toegelicht door Ine Craenhals, die eraan meewerkte als studente restauratie aan Artesis-hogeschool. Een gelijkaardig schilderij, hangt in Piacenza (Italië) in de San Giovanni in Canale kerk, een dominicanenkerk uit de 13de eeuw. Er zijn enkele verschillen. Zo staat op het doek in Piacenza de apostel Paulus. Op het schilderij in onze kerk ontbreekt hij.
Caroline De Wever, kunsthistorica en collectiebeheerder van de Sint-Pauluskerk, geeft uitleg bij de restauratie van een tweede werk, het dubbelpaneel Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans,
Minder bekend erfgoed wordt dit jaar voorgesteld. Wij kiezen voor de crypte.
Vroeger werd de crypte verhuurd aan een wijnhandelaar. Wijnvaten van 400 liter werden langs de tuin de crypte ingerold en beschadigden een groot aantal grafstenen. Zo werd o.a de grafsteen van Joannes Bocquetius, prior van het Sint-Paulusklooster (1612-1617) stuk gemaakt.
Vanaf dit jaar heeft Open Monumentendag geen centraal thema meer.
Wij zetten deze keer in op de kinderen met een fotozoektocht:
Zoek de hondjes
“Het is toch mooi meegenomen, die loensende hondjes op friezen, tympanum, borduurwerk in onze Sint-Pauluskerk, dominicaans imperium. Soms dartelend met een wereldbol, steels met een brandende fakkel, behoedzaam grommend, poten vooruit.”
Jordanus Van Saksen beschrijft het visioen van de mama van Dominicus Guzman, stichter van de dominicanen: Ze ontwaarde in haar buik zo’n aanblaffend hondenjong dat de wereld in vuur en vlam zou zetten. Toch wel even schrikken…
Tientallen kunstenaars hebben dit verhaal uitgebeeld: slapende zielen met intellect en bezieling aanblaffen, waakzaam rond het evangelie dartelen en de pointe daarvan met vurige bezieling en merkwaardige sprongen aanbrengen terwijl je toch een straathond blijft.
In 2017 zetten we weer in op de kinderen met als thema:
Zoek de leeuwen
In de middeleeuwen dacht men dat de leeuw sliep met de ogen open. Zo werd hij symbool van waakzaamheid. Daarom vind je hem dikwijls als bewaker bij poorten en deuren van kerken en paleizen. Ook in onze kerk zijn leeuwen aanwezig.
De kinderen krijgen een schrijfplankje, potlood en een invulblad: zoek de leeuwen in onze kerk. Een correct ingevuld blad levert een klein geschenkje op aan de balie.
De vijf Monumentale kerken van Antwerpen zetten die zondag hun toren in de kijker.
In onze kerk, net zoals in de Sint-Andrieskerk en de Sint-Carolus Borromeuskerk, vertellen gidsen aan de hand van foto’s, oude tekeningen of een maquette, over hun kerktoren en gaan met de bezoekers naar de plaats waar de toren best kan bewonderd worden. Plaatsen waar men anders niet zo gemakkelijk kan komen.
We plaatsen deze dag in het teken van de muziek met een derde fotozoektocht in onze kerk.
Zoek de instrumenten
De bezoekers kunnen in de kerk zoeken naar afbeeldingen van oude instrumenten op schilderijen, de lambrisering en het orgel.
Lieve Van Assche geeft in het schooltje de bezoekers uitleg aan de hand van een presentatie over deze in onbruik geraakte instrumenten.
Door de beperkende maatregelen in verband met de pandemie is er in 2020 geen Open Monumentendag.
Nieuwsbrief
We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.