Slow Art Day

Terug naar overzicht

Slow Art Day

Dag van de trage kunstbewonderaar

“Slow Art Day” wordt wereldwijd op de eerste zaterdag van april georganiseerd. Het initiatief ontstond een aantal jaren geleden in Amerika om mensen te helpen bij het zien en ontdekken van kunstwerken op een rustig tempo.

De gemiddelde tijd die een bezoeker naar een kunstwerk kijkt is zeer kort en meestal niet lang genoeg om het ook werkelijk te zien, laat staan om het te begrijpen. “Slow Art Day” gebruikt dan ook een uitspraak van de Amerikaanse schrijver Henry David Thoreau als slogan : “It’s not what you look at that matters, it’s what you see.”

Statistieken geven aan dat we gemiddeld (slechts) twaalf seconden naar een kunstwerk kijken. De Sint-Paulusvrienden introduceerden in 2017, samen met Claire Baisier, conservator van het Museum Mayer Van den Bergh, Slow Art Day in Antwerpen.

Sindsdien staan we elk jaar wereldwijd vermeld op de website van slowartday.com.

Geschiedenis

2017: De kruisweg van De Boeck & Van Wint, een artistiek hoogstaand houtsnijwerk dat reeds meer dan een eeuw in onze kerk prijkt wordt voorgesteld aan de bezoekers.

2018: In de kruiswegkapel becommentariëren Kristo&Kristo De bewening van het Zonnekind.

2019: De biechtstoel van Kerrickx wordt geanaliseerd.

2020: Het schilderij De Geseling van Rubens kwam net terug van een prestigieuze tentoonstelling in het Dogenpaleis van Venetië. Daarvoor werd het onderhanden genomen door specialisten van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Hét ideale moment dus om het werk van naderbij te bekijken. Wegens de toen geldende coronamaatregelen verloopt deze Slow Art Day digitaal in de vorm van een filmpje.

2021: Het schilderij De Verrijzenis van Vinckenborgh wordt vergeleken met een gelijknamig schilderij van Rubens. Een 20- tal bezoekers kan live genieten van deze presentatie, veilig in bubbels, maar iedereen kan er ook digitaal van proeven.

2022: Onze calvarietuin staat centraal.  Ondanks de vele bezoekers is deze tuin een oase van rust in het oude stadsgedeelte van Antwerpen. Het is een plek om te ontdekken, van te genieten en te koesteren. Dat deden reizigers ons voor vanaf de 18de eeuw, toen de beeldentuin tot stand kwam.

2023: Twee beelden van Rosa van Lima met Jezuskind in de Sint-Pauluskerk, een marmeren en een eikenhouten, worden in het zonnetje gezet. Voor de Rosa van Lima in marmer (Artus Quellinus, de jonge, ca. 1670) zetten we stoelen voor de bezoekers en na een tiental minuutjes kunnen ze vragen stellen over het kunstwerk. Aansluitend wandelt een gids met het groepje naar de Rosa van Lima in eikenhout (Willem Kerricx I, ca. 1680) aan de andere zijde van de kerk. Op die plek wordt het volledige verhaal van Rosa verteld.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven