Vreemde mannen in de tuin: Haggai en Maleachi

gepost op: 26 juli 2021

Dat zijn twee jongensnamen die wat uit de mode zijn geraakt. Het is daarom verwonderlijk dat we de twee heren die deze namen dragen vandaag nog altijd kunnen tegenkomen in de Calvarietuin van de Antwerpse Sint-Pauluskerk. Het zijn allebei kleine profeten, dat wil zeggen dat ze weinig geschreven hebben. Een profeet voorspelt de toekomst en de profeten in de Calvarietuin hebben allemaal een voorspelling gedaan over het voor hen toekomstige bestaan en lijden van Christus.

Haggai staat achteraan. Het is, in gestalte althans, een nog iets kleinere profeet dan Maleachi, al zou je dat op de foto niet direct zeggen. In voorspellingskracht zijn ze evenwaardig. Haggai heeft iets strafs voorspeld: “De Heer heeft de geest van Jezus opgewekt”. Maleachi toont op zijn banderol een bescheidener voorspelling, hij heeft het veilig gehouden: “Voor u zal de zon van de rechtvaardigheid opgaan”. Mooi gezegd allebei. De teksten aan de beelden zijn in het Nederlands van het begin van de 18de eeuw, wat toen al een hele stap vooruit was: uitspraken van profeten voor Jan met de pet in de volkstaal! De edele, peinzende beelden zijn gemaakt door J.P. Van Baurscheit de Oude (Haggai) en J.C. De Cock (Maleachi), die allebei hun initialen hebben achtergelaten.

We gooien de deuren van de Calvarietuin weer open zodra daar niet meer gewerkt wordt en boven de gang aan de Veemarkt. Volg onze Facebookpagina (druk bovenaan op ‘pagina volgen’) of check onze website www.sintpaulusantwerpen.be en u zal de eerste zijn die van de heropening hoort!

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven