Vreemde mannen in de tuin: Haggai en Maleachi

gepost op: 26 juli 2021

Dat zijn twee jongensnamen die wat uit de mode zijn geraakt. Het is daarom verwonderlijk dat we de twee heren die deze namen dragen vandaag nog altijd kunnen tegenkomen in de Calvarietuin van de Antwerpse Sint-Pauluskerk. Het zijn allebei kleine profeten, dat wil zeggen dat ze weinig geschreven hebben. Een profeet voorspelt de toekomst en de profeten in de Calvarietuin hebben allemaal een voorspelling gedaan over het voor hen toekomstige bestaan en lijden van Christus.

Haggai staat achteraan. Het is, in gestalte althans, een nog iets kleinere profeet dan Maleachi, al zou je dat op de foto niet direct zeggen. In voorspellingskracht zijn ze evenwaardig. Haggai heeft iets strafs voorspeld: “De Heer heeft de geest van Jezus opgewekt”. Maleachi toont op zijn banderol een bescheidener voorspelling, hij heeft het veilig gehouden: “Voor u zal de zon van de rechtvaardigheid opgaan”. Mooi gezegd allebei. De teksten aan de beelden zijn in het Nederlands van het begin van de 18de eeuw, wat toen al een hele stap vooruit was: uitspraken van profeten voor Jan met de pet in de volkstaal! De edele, peinzende beelden zijn gemaakt door J.P. Van Baurscheit de Oude (Haggai) en J.C. De Cock (Maleachi), die allebei hun initialen hebben achtergelaten.

We gooien de deuren van de Calvarietuin weer open zodra daar niet meer gewerkt wordt en boven de gang aan de Veemarkt. Volg onze Facebookpagina (druk bovenaan op ‘pagina volgen’) of check onze website www.sintpaulusantwerpen.be en u zal de eerste zijn die van de heropening hoort!

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

zaterdag 27 juli, van 6u tot 18u, 12 uren non-stop muziek

Vexations

gepost op: 07 juni 2024

Met de uitvoering van Vexations in Sint-Paulus zorgen we voor drie primeurs. Voor zover we weten heeft nooit eerder één uitvoerder zich aan het project gewaagd en dan nog wel op verschillende instrumenten én op…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven