zaterdag 27 juli, van 6u tot 18u, 12 uren non-stop muziek

Vexations

gepost op: 7 juni 2024

Met de uitvoering van Vexations in Sint-Paulus zorgen we voor drie primeurs. Voor zover we weten heeft nooit eerder één uitvoerder zich aan het project gewaagd en dan nog wel op verschillende instrumenten én op verschillende locaties. Ik kijk vooral uit naar de sessie in de vroege ochtend in het hoogkoor, dat wordt een magisch moment. John Cage schreef dat je het Rijk der Hemelen kunt betreden als je met een simpele geest aan dit werk begint, ik doe alvast mijn best.’ Aan het woord is Bart Rodyns, onze titularis-organist die op zaterdag 27 juli in Sint-Paulus gekweld, geplaagd en gesard zal worden.

Vexations of plagerijen in het Nederlands werd in 1893 geschreven door Erik Satie (1866 – 1925), de plagende componist van dienst. Het telt amper 18 noten, verdeeld over 3 regels, die volgens een rekenkundig schema 840 keer herhaald worden. Bart maakt er een uitvoering van die over twaalf uren gespreid wordt.

Programma:

Ingang langs de Sint-Paulusstraat
Deuren en kassa openen om 5u30
Tickets kun je kopen aan de kassa aan de gebruikelijke tarieven voor een toeristisch bezoek aan de kerk. Je wordt omarmd door een polsbandje, dat je de hele dag toegang verleent tot het evenement.

6u – 8u : zonsopgang in het hoogkoor, harmonium – unieke symbiose tussen stilte en muziek
8u – 11u : Satie & Breakfast in ‘t Schooltje, piano – uitgebreid ontbijtbuffet met Bart aan de vleugel
11u – 14u : zomermiddag in de calvarietuin, digital keyboard – kuier door deze rustige oase, de muziek daalt op je neer
14u – 17u : tijd voor het grote werk in de kerk, historisch orgel – weg de stilte, vluchten voor Satie kan niet meer
17u – 18u : schemerige sfeer en solist in de crypte, kistorgel – kom dat zien, overleeft Bart Rodyns zijn marathon?

Ontbijt:

waar? in ’t Schooltje
prijs: slechts 15 euro per persoon voor een uitgebreid buffetontbijt
reserveren kan ten laatste op 23 juli met een e-mail aan info@sintpaulusantwerpen.be en met een betaling aan de organisator, Muziekkapel Sint-Paulus, op rekeningnummer BE15 3631 2226 7530. Vermeld je naam, e-mailadres en aantal personen, we sturen je een bevestiging.

Drinken en eten:

waar? in de crypte (bij mooi weer ook in de Lourdestuin)
van 14u tot 18u

Sponsoring:

Koken kost geld, veel geld, zeker als je zoals de Muziekkapel compromisloos streeft naar kwaliteit, die bovendien tijdens vieringen gratis wordt aangeboden. Hoe kan u helpen?

  • Heel eenvoudig: kom naar het concert en koop een ticket. Dat ticket (polsbandje) verleent u de hele dag, van 6u tot 18u, toegang tot het concert en de site.
  • Dat tikkeltje meer: een bankbiljet in het offerblok. Met een Museumpas kan u gratis de marathon bijwonen. Misschien is dit de gelegenheid om een extra donatie te doen? In de inkomhal, waar zich de kassa bevindt, zetten we een groot doorschijnend offerblok. Als u genoten hebt van het concert en de schoonheid van de Sint-Pauluskerk, dan wordt u vriendelijk uitgenodigd om daarin uw steun te deponeren.
  • Een heus steunpakket: koop de 12-urensteunkaart en win een orgeldemo of rondleiding. Vindt u ook dat 5, 3 of 0 euro niet duur is voor een ticket dat u 12 uren toegang verleent tot het concert en de site? Koop dan onze 12-urensteunkaart tegen 12 euro aan dezelfde kassa! Schrijf uw e-mailadres op de kaart en deponeer ze in de 12-urensteunkaartenbak. In de week na het concert trekt een onschuldige hand drie van de kaarten uit de bak en de winnaars worden per e-mail verwittigd. Ze mogen kiezen of ze een orgeldemo of een rondleiding willen volgen voor maximum 20 personen, op een af te spreken datum.
  • Een aandenken aan je marathondeelname? Koop één van de 280 diploma’s. Bart Rodyns speelt onafgebroken gedurende 12 uren op vijf verschillende locaties in en rond de Sint-Pauluskerk. De partituur met drie notenbalken hebben we afgedrukt op 280 genummerde diploma’s, het bewijs dat u de beluistering van Vexations doorstaan en overleefd hebt. Bart start met partituur nr. 1, werpt ze na het spelen weg en gaat verder met nr. 2. Wanneer hij verhuist naar een volgende locatie worden de gespeelde partituren verzameld en verkocht tegen 5 euro per stuk. Wees gul en koop één of meerdere van deze unieke exemplaren. Het nummer 1 zal op het einde van de marathon geveild worden.

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven