zaterdag 27 juli, van 6u tot 18u, 12 uren non-stop muziek

Vexations

gepost op: 7 juni 2024

Met de uitvoering van Vexations in Sint-Paulus zorgen we voor drie primeurs. Voor zover we weten heeft nooit eerder één uitvoerder zich aan het project gewaagd en dan nog wel op verschillende instrumenten én op verschillende locaties. Ik kijk vooral uit naar de sessie in de vroege ochtend in het hoogkoor, dat wordt een magisch moment. John Cage schreef dat je het Rijk der Hemelen kunt betreden als je met een simpele geest aan dit werk begint, ik doe alvast mijn best.’ Aan het woord is Bart Rodyns, onze titularis-organist die op zaterdag 27 juli in Sint-Paulus gekweld, geplaagd en gesard zal worden.

Vexations of plagerijen in het Nederlands werd in 1893 geschreven door Erik Satie (1866 – 1925), de plagende componist van dienst. Het telt amper 18 noten, verdeeld over 3 regels, die volgens een rekenkundig schema 840 keer herhaald worden. Bart maakt er een uitvoering van die over twaalf uren gespreid wordt.

Programma:

Ingang langs de Sint-Paulusstraat
Deuren en kassa openen om 5u30
Tickets kun je kopen aan de kassa aan de gebruikelijke tarieven voor een toeristisch bezoek aan de kerk. Je wordt omarmd door een polsbandje, dat je de hele dag toegang verleent tot het evenement.

6u – 8u : zonsopgang in het hoogkoor, harmonium – unieke symbiose tussen stilte en muziek
8u – 11u : Satie & Breakfast in ‘t Schooltje, piano – uitgebreid ontbijtbuffet met Bart aan de vleugel
11u – 14u : zomermiddag in de calvarietuin, digital keyboard – kuier door deze rustige oase, de muziek daalt op je neer
14u – 17u : tijd voor het grote werk in de kerk, historisch orgel – weg de stilte, vluchten voor Satie kan niet meer
17u – 18u : schemerige sfeer en solist in de crypte, kistorgel – kom dat zien, overleeft Bart Rodyns zijn marathon?

Ontbijt:

waar? in ’t Schooltje
prijs: slechts 15 euro per persoon voor een uitgebreid buffetontbijt
reserveren kan ten laatste op 23 juli met een e-mail aan info@sintpaulusantwerpen.be en met een betaling aan de organisator, Muziekkapel Sint-Paulus, op rekeningnummer BE15 3631 2226 7530. Vermeld je naam, e-mailadres en aantal personen, we sturen je een bevestiging.

Drinken en eten:

waar? in de crypte (bij mooi weer ook in de Lourdestuin)
van 14u tot 18u

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Openbare verkoop

Département des deux Néthen

gepost op: 04 juni 2024

Vanaf zaterdag 22 juli 1797 wordt de inboedel van de voormalige Sint-Pauluskerk openbare verkocht. De kopers dienen contant te betalen. Publieke verkooping, van meubelen voordkoomende van het klooster der geweézene Predikheren binnen Antwerpen, gesupprimeérd door…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven