Van op een afstand

Onherkenbaar mooi!

gepost op: 2 augustus 2021

De barokke altaren van de Sint-Pauluskerk in Antwerpen zijn gemaakt om naar op te kijken. Van op een afstand geniet je van een mooi overzichtsbeeld van een altaar, maar als je dichterbij komt dan zie je pas dat de schilderijen en andere ornamenten in de altaren helpen om je blik naar boven te richten, denk maar aan de getorste (gedraaide) zuilen van het O.-L.-Vrouwaltaar en dat van het heilig Sacrament. De bezige putti nodigen je uit om mee naar boven te klimmen, al doe je dat veiligheidshalve best alleen met je ogen.

De schilderijen aan de altaren willen hetzelfde met je doen. Onderaan staan er vaak interessante beeldfragmenten, maar als je goed kijkt, dan zie je dat de actie zich meestal begint af te spelen ergens halverwege deze monumentale taferelen. E.H. Mannaerts vertelt zijn cursisten terecht dat het voor een preconciliair priester tijdens de consecratie telkens een overweldigende beleving moet geweest zijn, dat moment dat kelk en hostie en de ogen van de priester tegelijk opwaarts gaan. Stel je dat voor aan het heilig Sacramentsaltaar, dan klopt het plaatje perfect.

Je kan zo dicht bij een altaar gaan staan en je camera zo hoog richten, dat je geen overzicht meer hebt en dat de zichtbare details onherkenbaar mooi worden. Wie weet aan de voet van welk altaar ik stond voor deze foto? Het is één van de drie grote barokaltaren in het schip van de Sint-Pauluskerk.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven