Berechtingsciborie met chrismatorium

Terug naar overzicht

Berechtingsciborie met chrismatorium

Deze ciborie, een houder om hosties te bewaren of te vervoeren, gebruikte men om zieken te bezoeken en hen thuis de sacramenten toe te dienen of te ‘berechten’.

Berechtingsciborie met chrismatorium, 1655, verguld zilver, Hendrik Corbion

Wegens het stervensgevaar plaatste men in de ciborie een oliedoosje (een chrismatorium), waarin men ook de drie heilige oliën kon meenemen.

Hendrik Corbion smeedde deze ciborie in 1655 voor de Sint-Walburgiskerk en zij is, gezien de definitieve opheffing van de parochiekerk, omstreeks 1805 naar de Sint-Pauluskerk overgebracht. Ze is uit zilver gemaakt en verguld, 50 cm hoog en weegt 2400 gram. Onderaan staat het merkteken ‘HC’ van de maker, en de gekroonde hand, als zilvermerk van de stad Antwerpen.

De ciborie toont het Laatste Avondmaal, de Calvarie en de Verrijzenis. De Sint-Pauluskerk bewaart het guldenboek van de Broederschap van de Veertiendaagse Berechting, actief van 1674 tot 1940, die er voor zorgde dat de zieken elke 14 dagen thuis bezocht werden.

Corbion was eerst leerjongen bij Pierre De Fraisne (1612 – 1660) in Luik en werd poorter van Antwerpen in 1644, waar hij zijn mooiste liturgisch gerei maakte.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven