Publicaties

augustus 2023

Najaarskalender 2023 – Muziek in Sint-Paulus

We krijgen groen licht! De restauratiewerken aan de kerk beginnen pas in 2024, we kunnen het jaar dus tot het gaatje muzikaal inkleuren. Onze muziekdirecteur Bart Rodyns heeft er weer een mooi programma van gemaakt. Download uw exemplaar hier of vraag er eentje bij uw volgende bezoek aan Sint-Paulus.

Download deze publicatie

januari 2023

Jaarkalender 2023 – Muziek in Sint-Paulus

Het ‘Muziekboekje in zakformaat’ ligt klaar!

Blijf op de hoogte van onze muzikale liturgiekalender! In Sint-Paulus weerklinken ook dit jaar weer de mooiste muzikale missen, met koren, solisten, orgel of ineens een volledig orkest. Haal je exemplaar na de zondagsmis of tijdens onze toeristische openingsuren. 2023 zal ietwat anders lopen door de restauratiewerken na de zomer. Houd daarom ook onze website in het oog. Zo blijft u op de hoogte van onze muzikale plannen na augustus 2023.

Geraakt u niet tot in de kerk? Geen probleem! U kan het hier downloaden.

Download deze publicatie

januari 2022

Jaarkalender 2022 – Muziek in Sint-Paulus

Het ‘kleine boekje’ is terug!

Zo blijft u op de hoogte van wanneer welke prachtige muziek – koren, solisten, orgel of ineens een volledig orkest –  in Sint-Paulus zal weerklinken. Je kan er eentje komen halen aan de balie, tijdens een bezoekje aan de kerk of direct na de viering.

Geraakt u niet tot in de kerk? Geen probleem! U kan het hier downloaden.

Download deze publicatie

oktober 2021

Aurelio Scetti en de Slag van Lepanto – een muzikaal renaissanceverhaal

Op 6 oktober 2021 is het precies 450 jaar geleden dat de 250 galeien van de Heilige Liga langzaam de Ottomaanse vloot naderden, die in de golf van Lepanto had verzameld. De volgende dag vond een verschrikkelijke zeeslag plaats.

De overwinning van de Heilige Liga in 1571 zal er uiteindelijk toe leiden dat het westelijke gedeelte van de Middellandse Zee daarna meestal gevrijwaard blijft van aanvallen door de marine van de sultan van Constantinopel, maar de door hem gesteunde piraten blijven nog lang een bedreiging

Download deze publicatie

juni 2018

Muziek in Sint Paulus: juni

Ekaterina Romanova was tijdens het afgelopen jaar meermaals te gast in Sint-Paulus.

Ze zong dit jaar in Sint-Paulus de altsolopartijen in de Krönungsmesse (W.A. Mozart) en in de Harmoniemesse (J. Haydn) en is lid van de Camerata, het professionele kamerkoor dat de orkestmissen in Sint-Paulus extra luister geeft.

Haar selectie voor de Kon. Elisabethwedstrijd ging dit jaar niet onopgemerkt voorbij.

Download deze publicatie

juni 2018

Orkestmis Sacramentsdag

Toen Joseph Haydn op 70-jarige leeftijd, in 1802, de laatste van zijn 6 grote missen voltooide (in totaal schreef hij er 14), was hij een cultuuricoon in heel Europa. Haydn was zijn carrière begonnen binnen het traditionele patronagesysteem van de Oostenrijkse Barok.

Het betekende dat hij aanvankelijk bij het keukenpersoneel werd ondergebracht. Aan het eind van zijn leven, binnen de opkomende Romantiek, was Haydn echter een vrij man. Hij diende de prinselijke Esterhazy familie vanaf 1761 als Kapellmeister, werd Oberkapellmeister in 1766 en schreef gedurende 25 jaar inquasi-isolatie een berg symfonieën, kamer- en klaviermuziek én meer dan 100 werken voor het instrument van prins Nikolaus, de ‘baryton’ (een viola da gamba met 6 snaren).

Download deze publicatie

mei 2018

Hoogfeest voor Pinksteren

De grootmeester van de Duitse barok deed er meer dan twintig jaar over om zijn ‘Hohe Messe’ te voltooien. Dit gegeven is op zichzelf al bijzonder, gezien de gewoonte van de componist om enorme hoeveelheden muziek af te werken op zeer korte tijd.

Zo is het bekend dat hij tussen 1723 en 1729 ongeveer 300 cantates produceerde. De mis is ook de laatste compositie die Bach afwerkte voor zijn overlijden, een echte zwanenzang. Dit doet sterk vermoeden dat de componist er zelf een grote inhoudelijke en muzikale betekenis aan toekende.

De mis is wellicht ook het eerste werk van Bach dat herkend werd door de critici en onderzoekers als een uitzonderlijk muziekstuk; in 1817 reeds beschreef de criticus en uitgever Hans-Georg Nägeli de mis in si-klein als “het grootste muziekwerk van alle tijden enalle volkeren”.

Download deze publicatie

mei 2018

Muziek in Sint Paulus: mei

Sarah Van Mol groeide op in een muzikale familie. Ze studeerde piano en orgel en ontdekte daaruit haar liefde voor zang. In 2001 voltooide ze haar masteropleiding aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen: zang in de klas van BernadetteDegelin, schriftuur in de klas van Peter Thomas.

Masterclasses volgde ze bij Robert Alderson, Susan Roper, Guy de Mey en Gidon Saks. Als soliste kan je haar regelmatig horen bij uitvoeringen van het ‘Stabat Mater’ van Pergolesi, ’The Messiah’ van H ndel, de ‘Johannes-Passion’ van Bach en het ‘Requiem’ van Fauré. Verder zong ze ook de ‘Matthëus-Passion’ en het ’Weihnachtsoratorium’ van Bach, het ‘Requiem’ van Brahms en Vic Nees, het ‘Stabat Mater’ van Scarlatti en Dvorak, allerhande missen van Mozart en de rol van Juliette in de operette ‘Der Graf vonLuxemburg’ van F. L har.

Download deze publicatie

april 2018

Muziek in Sint Paulus: april

Ilse Barbaix startte haar muzikale studies aan de stedelijke academie voor muziek, woord en dans van Gentbrugge.

Op 18-jarige leeftijd vervolgde ze haar opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar ze hobo studeerde in de klas van Paul Dombrecht en Jan Maebe, en lessen Engelse hoorn kreeg bij Alex van Beveren.

In juni 2001 behaalde ze daar haar Meesterdiploma voor de moderne hobo. In september 2003 keerde ze weer naar datzelfde conservatorium om zich te verdiepen in
de historische uitvoeringspraktijk en studeerde er barokhobo, eveneens bij Paul Dombrecht.

Download deze publicatie

april 2018

Hoogfeest van Pasen

‘Papa Haydn’: het is een bijnaam die de componist al meer dan twee eeuwen vergezelt – en die veel vertelt over de man en de musicus. De mensen hielden van hem.

De koosnaam werd hem toebedeeld door de mensen die onder zijn leiding werkten aan het hof van Esterhazy, lang voor hij een oude man was. Hij zorgde voor hen, was bekommerd om hen, droeg hen in zijn hart. Hij was één van hen. Maar hij was ook meer dan dat, dat wisten ze. De nederige, vlijtige, zorgzame man was een genie die veel deed om zijn eigen tijd vorm te geven en de toekomst diepgaand te beïnvloeden.

Het predicaat ‘vader van’ wordt hem veel toegewezen: tot op vandaag is Haydn bekend als ‘vader van de symfonie’, ‘vader van het strijkkwartet’ en ‘vader vande klassieke sonate’.

Download deze publicatie
Laad meer berichten

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven